GSMA, IBM en Vodafone richten Post-Quantum Telco Network Taskforce op

30-09-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

GSMA, IBM en Vodafone richten Post-Quantum Telco Network Taskforce op

De GSMA, organisator van het Mobiel World Congress (MWC) in Barceloma, heeft de vorming aangekondigd van de GSMA Post-Quantum Telco Network Taskforce, met IBM en Vodafone als eerste leden, om te helpen bij het definiëren van beleid, regelgeving en bedrijfsprocessen van operators voor een betere bescherming van telecommunicatie in een toekomst van geavanceerde kwantumcomputers.

In tegenstelling tot de huidige computers die voor berekeningen afhankelijk zijn van bits, maken kwantumcomputers gebruik van de exponentiële kracht van kwantumbits (qubits). Dit kan een gecompliceerde, gelijktijdige mix van enen en nullen zijn, waardoor het potentieel ontstaat om extreem complexe problemen op te lossen die zelfs de krachtigste supercomputers van vandaag de dag uitdagen.

De GSMA Post-Quantum Telco Network Taskforce zal helpen bij het definiëren van vereisten, het identificeren van afhankelijkheden en het creëren van de roadmap voor de implementatie van kwantumveilige netwerken, waardoor de risico's die gepaard gaan met toekomstige, krachtigere kwantumcomputers worden beperkt. Zonder kwantumveilige controles kan gevoelige informatie, zoals vertrouwelijke bedrijfsinformatie en consumentengegevens, gevaar lopen door aanvallers die hedendaagse gegevens verzamelen voor latere decodering. Het World Economic Forum schatte onlangs dat meer dan 20 miljard digitale apparaten in de komende 10-20 jaar moeten worden geüpgraded of vervangen om de nieuwe vormen van kwantumveilige versleutelde communicatie te kunnen gebruiken.

“Het doel van de GSMA Taskforce is om toonaangevende leveranciers van wereldwijde communicatiediensten samen te brengen met experts van IBM, Vodafone en andere operators en ecosysteempartners om kwantumveilige technologie te begrijpen en te implementeren. Door samen te werken om consistent beleid op te stellen, kunnen we kwantumveilige benaderingen definiëren die kritieke infrastructuur en klantgegevens beschermen, als aanvulling op onze voortdurende beveiligingsinspanningen om de veerkracht in toekomstige netwerken te vergroten”, aldus Alex Sinclair, Chief Technology Officer van de GSMA.

Om de uitdagingen van opkomende kwantumtechnologie aan te pakken, kondigde het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) in juli 2022 aan dat het de eerste vier post-kwantumcryptografische algoritmen had gekozen om te worden gestandaardiseerd voor cyberbeveiliging in het tijdperk van kwantumcomputers. Deze algoritmen zijn ontworpen om te vertrouwen op de rekenmoeilijkheid van problemen uit de wiskundige gebieden van roosters, isogenieën, hashfuncties en multivariate vergelijkingen - en beschermen de systemen en gegevens van vandaag tegen toekomstige kwantumcomputers.

IBM, een leider in cryptografie en pionier in kwantumtechnologie - met 's werelds grootste vloot van cloud-toegankelijke kwantumcomputers - droeg bij aan de ontwikkeling van drie van NIST's vier gekozen post-kwantumalgoritmen.

“Gezien de versnelde vooruitgang van kwantumcomputing, kunnen gegevens en systemen die zijn beveiligd met de huidige encryptie binnen enkele jaren onveilig worden. IBM is verheugd om samen te werken met de leden van de GSMA Post-Quantum Telco Network Taskforce om prioriteit te geven aan de stap van de telco-industrie om kwantumveilige technologie toe te passen”, aldus Scott Crowder, Vice President van IBM Quantum Adoption and Business Development.

“In een moderne Hybrid Cloud-wereld zijn communicatiediensten en computertechnologieën met elkaar verbonden en ondersteunen ze alle industrieën, wat betekent dat de invoering van kwantumveilige cryptografie in telecom alle ondernemingen en consumenten zal treffen. Deze taskforce zal de telco-industrie ondersteunen door een routekaart op te stellen voor het beveiligen van netwerken, apparaten en systemen in de gehele toeleveringsketen”, zegt Steve Canepa, General Manager, Global Industries, IBM.

Luke Ibbetson, Head of R&D, Vodafone, zei: "Quantum computing is verreweg de grootste revolutie in computing sinds de jaren 1950, en het meeste zal een positieve impact hebben op onze industrie en samenleving terwijl we evolueren naar volledig geautomatiseerde netwerken. Het heeft het potentieel om zeer complexe optimalisatie-uitdagingen op te lossen, waardoor we onze netwerken verder kunnen verfijnen voor een nog betere klantervaring.

“Tegelijkertijd zou toekomstige kwantumcomputing inherent de cryptografische principes kunnen ondermijnen waarop vandaag wordt vertrouwd. Daarom is Vodafone vastbesloten om samen te werken met de GSMA en andere leden van de GSMA Post-Quantum Telco Network Taskforce om klantgegevens te beschermen en te beveiligen met de tijdige invoering van kwantumbestendige oplossingen, beleid en normen.”

De GSMA Post-Quantum Telco Network Taskforce zal bijeenkomen om consensus en acceptatie op dit nieuwe gebied te stimuleren en zal op drie gebieden worden georiënteerd:

Strategie – om kwantumveilige mogelijkheden te integreren in de technologie, bedrijfsprocessen en beveiliging van telecomnetwerkexploitanten.

Standaardisatie - om de behoeften en gemeenschappelijke afstemmingen te identificeren voor de integratie van kwantumveilige mogelijkheden in bestaande telecomnetwerken.

Beleid – om te adviseren over openbaar beleid, regelgeving en naleving van telecomnetwerken en om schaalgrootte in de hele sector te waarborgen.

Terug naar nieuws overzicht
Security