Gartner identificeert techprioriteiten voor middelgrote bedrijven

27-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner identificeert techprioriteiten voor middelgrote bedrijven

Beveiliging en risicobeheer, applicatie- en integratiestrategieën, en infrastructuur en operaties zijn de top drie van technologieprioriteiten voor middelgrote ondernemingen. Dit blijkt uit onderzoek van Gartner.

"Middelgrote ondernemingen verschuiven investeringen en verhogen zelfs hun budgetten om hun toptechnologieprioriteiten te financieren", zegt Mike Cisek, VP Analyst bij Gartner. "Het versnelde tempo van veranderingen in beveiliging, infrastructuur, applicaties en cloud-ecosystemen bemoeilijkt echter de selectie van nieuwe tools, waardoor technologieleiders onder middelgrote ondernemingen investeringen snel moeten operationaliseren om time-to-value te leveren."

De Gartner-enquête werd uitgevoerd van maart tot april 2022 onder 134 CIO's en IT-leiders van middelgrote ondernemingen. De respondenten zijn gevraagd om de huidige actieve IT-projecten te identificeren die correlen met hun toptechnologieprioriteiten (zie figuur 1).

gartner-techprioriteiten-09-2022.png

Inflatie beïnvloed budgetten in 2023

Terwijl technologieleiders van middelgrote ondernemingen het budgetteringsseizoen van 2023 ingaan, worden ze geconfronteerd met uitdagingen. Denk hierbij aan economische tegenwind door inflatie en een mogelijke economische recessie. Vanwege de omvang en schaal van hun activiteiten zijn middelgrote ondernemingen vaak de eersten die de effecten van inflatie voelen en zijn ze het meest vatbaar voor negatieve effecten op de lange termijn.

In de 2022 CEO and Senior Business Executive Survey van Gartner geeft 86% van de CEO's overtuigt te zijn de inflatie aanzienlijk gaat stijgen. De meerderheid verwacht dat de inflatie de komende 12 tot 36 maanden voelbaar is. De meest voorkomende reactie op inflatie onder CEO's is het verhogen van de prijzen, gevolgd door inspanningen om de kosten te optimaliseren.

Economische onzekerheid

"Historisch gezien was de reactie op economische onzekerheid het verlagen van de kosten in plaats van het aanmoedigen van nieuwe of aanvullende investeringen", aldus Cisek. “Toch zijn de IT-uitgaven binnen een typische middelgrote onderneming goed voor gemiddeld 4,7% van de totale omzet, waardoor er weinig ruimte is voor inspanningen om kosten te optimaliseren.

“In tijden van economische onzekerheid moeten digitale investeringen aansluiten bij de bedrijfsprioriteit en de cashflowstrategieën van finance ondersteunen. Middelgrote ondernemingen kunnen het effectiefst door inflatie navigeren door hun technologieportfolio's te rationaliseren en tegelijkertijd te investeren in oplossingen die financiële of productiviteitsvoordelen opleveren voor IT, werknemers en klanten."

Meer informatie is voor Gartner-klanten beschikbaar in het rapport "The Top 3 Technology Priorities in Midsize Enterprises". De Gartner 2022-2024 Technology Adoption Roadmap helpt middelgrote ondernemingen met het vergelijken van hun plannen voor technologieadoptie met peers.

Aanvullende analyses van IT-trends voor middelgrote ondernemingen presenteert Gartner tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo 2022, een conferentie voor CIO's en andere IT-managers. In een wereld die sneller dan ooit verandert, leren CIO's en IT-managers hoe ze op het juiste moment kunnen reageren om de visie en resultaten te bieden die nodig zijn om hun organisaties naar het volgende niveau te tillen.

Terug naar nieuws overzicht