Gartner: Kostendruk en prestatieonzekerheid duwen FP&A naar snellere techadoptie

11-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Kostendruk en prestatieonzekerheid duwen FP&A naar snellere techadoptie

Macro-economische onzekerheid en aanhoudende verstoringen blijven leiders op het gebied van financiële planning en analyse (FP&A) aanzetten tot het versnellen van de acceptatie van technologie. Door FP&A voorspelbaarder en wendbaarder te maken kan het een betere strategische partner zijn voor de business.

Dit stelt marktonderzoeker Gartner. "Het tempo van investeringen in financiële technologie blijft toenemen", zegt Pritika Bhattacharjee, vice-president onderzoek in de Gartner Finance-practice. "CFO's vertellen hun FP&A-leiders dat ze de flexibiliteit van budgettering en prognoses moeten verbeteren, snellere kapitaalherallocatie mogelijk moeten maken en financiële modellen moeten bijwerken om de snel veranderende zakelijke realiteit te weerspiegelen."

Een onderzoek onder 400 financiële leiders in december 2021 toont in hoeverre financiële functies zich wenden tot technologieën die het potentieel hebben om FP&A tot 2023 aanzienlijk te transformeren.

Figuur 1: Geplande investeringen van Financiën in opkomende technologieën in de komende twee jaar
gartner-finance-investeringen-emerging-tech-09-2022.png
Bron: Gartner (september 2022)

FP&A voorspelbaar en flexibel maken

"Het leveren van het soort transformatie waar het bedrijf naar op zoek is, zal vele vormen aannemen", zegt Bhattacharjee. "Het voorspelbaar en flexibel maken van FP&A biedt enorme voordelen en helpt het bedrijf beter in te spelen op veranderende economische omstandigheden en nieuwe kansen."

Om financiële functies te helpen een groter planningsvertrouwen te krijgen in 2022 en daarna, hebben Gartner-experts zes kernaanbevelingen:

  1. Ga verder dan gevoeligheidsanalyse (die doorgaans de impact van verandering modelleert naar slechts 1 of 2 variabelen tegelijk) naar echte scenarioplanning (die verkenning van meerdere, verschillende toekomstige mogelijkheden mogelijk maakt).
  2. Gebruik op drivers gebaseerde prognosemodellen die zich richten op de belangrijkste drivers van bedrijfsprestaties in plaats van typische tijdreeksmodellen om het meeste uit een AI-gestuurde prognose te halen.
  3. Stel duidelijke en specifieke doelstellingen voor voortschrijdende prognoses om afstemming te stimuleren, de effectiviteit van een voortschrijdend prognoseproces te vergroten en te helpen bij het implementeren van een efficiënt model voor voortschrijdende prognoses.
  4. Ontwikkel een basis-AI-vaardigheden bij het financiële personeel om effectief gebruik van AI bij prognoses en planning mogelijk te maken.
  5. Kom dichter bij geïntegreerde financiële en operationele planning en verhoog de rol van FP&A om consensus te bereiken over 'gap-to-close'-acties door silo-operationele prognoses af te stemmen op het financiële plan over de middellange en lange termijn.
  6. Stel een op nul gebaseerde budgettering in om alle uitgaven af te stemmen, te evalueren en te optimaliseren voor strategische bedrijfsresultaten, in plaats van deze alleen te gebruiken als kostenbesparende tool.

Gartner-klanten kunnen meer informatie vinden in het '2022 Finance Technology Bullseye Report'. Niet-klanten kunnen meer lezen in 'Top 4 Data & Analytics Trends in Finance'. CFO's en financiële leiders kunnen daarnaast deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Terug naar nieuws overzicht