Canalys: Aantal verscheepte pc's opnieuw gedaald

Canalys: Aantal verscheepte pc's opnieuw gedaald

23-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canalys: Aantal verscheepte pc's opnieuw gedaald

Het aantal verscheepte pc's in West-Europa is voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gedaald, blijkt uit cijfers van Canalys Het totale aantal notebook- en desktopverzendingen komt uit op 12,3 miljoen stuks, een daling van 18% op jaarbasis.

Uit cijfers van Canalys blijkt dat notebooks het hardst zijn getroffen, met een daling van 26% op jaarbasis tot 9,5 miljoen stuks. Daarentegen deden desktops het veel beter, met een groei van 22% op jaarbasis tot 2,7 miljoen eenheden in het tweede kwartaal van 2022, doordat de toegenomen commerciële vraag de categorie overeind hield. De consumentgerichte tabletmarkt krimpt met 24% ten opzichte van vorig jaar tot 5,9 miljoen stuks.

canalys-pc-markt-q2-2022.jpg

Toeleveringsketen verstoord

De marktonderzoeker wijst op aanzienlijke verstoringen van de toeleveringsketen als de belangrijkste reden voor de drastische daling van het tweede kwartaal. Zo waren belangrijke regio's en steden in China een groot deel van het kwartaal in lockdown. De lockdowns hinderden fabrieken en havens langs de corridor Peking-Shanghai.

Hoewel de productie eind mei weer opliep, was dit herstel onvoldoende voor het compenseren van de slechte start van het kwartaal. Nadat leveranciers de vertragingen in de doorlooptijden van de bestelling hadden afgewacht, zijn ze getroffen door toenemende macro-economische tegenwind toen consumenten hun uitgaven bezuinigden vanwege de stijgende inflatie.

canalys-pc-markt-q2-2022-2.png

Ongekende leveringsproblemen en stijgende inflatie

"Naast ongekende leveringsproblemen, benadrukte het tweede kwartaal van 2022 de impact van de stijgende inflatie op de consumentenvraag naar pc's in West-Europa", zegt Canalys Research Analyst Kieren Jessop. Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, meldde dat de inflatie in het eurogebied in het tweede kwartaal gemiddeld rond de 8% lag. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door stijgende energiekosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne, waardoor de inflatie van de energieprijzen in het eurogebied in juni op jaarbasis 42% bedroeg.

“In deze inflatoire omgeving ondergaat de mix van consumenten en bedrijven een aanzienlijke verschuiving. Consumentgebonden verzendingen van desktops en notebooks daalden met 34% in het tweede kwartaal, omdat veel mensen het kopen van nieuwe apparaten moesten uitstellen vanwege de druk op het huishoudbudget. Omgekeerd, terwijl landen in de regio hun herstel na de COVID-19-crisis voortzetten, bleef de zakelijke vraag naar hoogwaardige apparaten om de terugkeer naar het werk te ondersteunen en hybride werkstijlen relatief robuust, waarbij de niet-educatieve commerciële pc-zendingen met slechts 3% daalden. Grotere organisaties die het kapitaal hebben, zijn nog steeds bereid en in staat om de apparaten van hun werknemers op te frissen en hun IT-infrastructuur op kantoor te upgraden. Pc-leveranciers met sterke kanaalrelaties en commercieel georiënteerd aanbod van producten en bijbehorende diensten zullen in de regio betere algemene prestaties zien, zelfs als de economische omstandigheden verslechteren."

Lenovo is marktleider

Lenovo bleef de populairst keuze in West-Europa voor desktops en notebooks. Hoewel de leveringen in het tweede kwartaal van 2022 met 8% daalden tot 3,8 miljoen eenheden, was het de best presterende leverancier in de top vijf en behaalde het een marktaandeelwinst van meer dan drie procentpunten in vergelijking met een jaar geleden.

HP en Dell zagen hun marktaandeel eveneens teruglopen in het tweede kwartaal, respectievelijk met 17% en 18%. HP behield een comfortabele tweede plaats en verscheepte 3 miljoen eenheden. Dell staat op de derde plek met 1,7 miljoen units. Apple zag zijn marktaandeel het hardst dalen van de top vijf leveranciers. Het bedrijf is vooral getroffen door zijn premium prijzen en verstoringen van zijn Chinese productiefaciliteiten. Het verscheepte iets minder dan 800.000 eenheden in het tweede kwartaal, een daling van 42% ten opzichte van vorig jaar. Acer steeg voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2021 naar de vierde plaats. Tegelijkertijd zag het bedrijf het aantal verscheepte units met 30% aanzienlijk teruglopen tot iets meer dan een miljoen eenheden.

Tablets

Apple beschikt voor het achtste achtereenvolgende kwartaal over een comfortabele voorsprong als de grootste tabletleverancier van West-Europa. De jaar-op-jaar zendingen daalde in het tweede kwartaal echter met 20% tot 2,2 miljoen. Het marktaandeel van Samsung steeg met vier procentpunten in het tweede kwartaal, aangezien het totale aantal zendingen 1,3 miljoen stuks bereikte. Lenovo op de derde plaats en Huawei op de vijfde plaats hadden het meest te lijden in het tweede kwartaal van 2022, met een daling van respectievelijk 38% en 56%. Amazon neemt de vierde plaats in met een relatief bescheiden daling van 7%.

canalys-pc-markt-q2-2022-3.png

Terug naar nieuws overzicht