AMD boekt solide resultaten in Q2 van 2022

04-08-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

AMD boekt solide resultaten in Q2 van 2022

Chip-producent AMD heeft over het tweede kwartaal van 2022 een omzet van 6,6 miljard dollar (+70%) geboekt. De brutomarge kwam 2 procentpunten lager uit op 46 procent (op niet-GAAP basis 54%), het bedrijfsresultaat bedroeg 526 miljoen dollar en de bedrijfsmarge lag op 8 procent (30% niet-GAAP). De nettowinst over het tweede kwartaal bedroeg 447 miljoen dollar en de (verwaterde) winst per aandeel lag op 0,27 dollar.

"We hebben ons achtste kwartaal op rij met recordomzet behaald op basis van onze sterke uitvoering en uitgebreide productportfolio", aldus AMD-voorzitter en CEO Lisa Su. “Elk van onze segmenten groeide aanzienlijk jaar-op-jaar, aangevoerd door een hogere verkoop van ons datacenter en embedded producten. We zien aanhoudende groei in de tweede helft van het jaar, benadrukt door onze volgende generatie 5nm-productzendingen en ondersteund door ons gediversifieerde bedrijfsmodel.”

Groei in alle segmenten

De kwartaalomzet van van 6,6 miljard werd gedragen door groei in alle segmenten en de opname van de omzet van componentenleverancier Xilinx (begin 2022 overgenomen). De licht gedaalde brutomarge van 46 procent was vooral een gevolg van de afschrijving van immateriële activa die verband houden met de acquisitie van Xilinx. De niet-GAAP-brutomarge bedroeg 54 procent, een stijging van 6 procentpunten op jaarbasis, voornamelijk dankzij hogere opbrengsten uit datacenters en embedded segmenten.

Het bedrijfsresultaat (526 miljoen dollar) bedroeg 8 procent van de omzet, vergeleken met 831 miljoen dollar (22%) een jaar geleden, voornamelijk door afschrijvingen van immateriële activa die - opnieuw - verband houden met de acquisitie van Xilinx. Het record niet-GAAP bedrijfsresultaat bedroeg 2 miljard dollar (30% van de omzet) tegenover 924 miljoen dollar (24%) een jaar geleden, voornamelijk gedreven door hogere omzet en brutowinst.

Het nettoresultaat daalde fors (447 miljoen versus 710 miljoen dollar een jaar geleden), voornamelijk als gevolg van lagere bedrijfsopbrengsten. Het record niet-GAAP netto-inkomen bedroeg 1,7 miljard dollar, een stijging ten opzichte van 778 miljoen dollar een jaar geleden, voornamelijk als gevolg van hogere bedrijfsopbrengsten.

Groei per segment

  • De omzet van het datacentersegment bedroeg 1,5 miljard dollar, een stijging van 83 procent op jaarbasis dankzij de sterke verkoop van EPYC-serverprocessors.
  • De omzet van het klantsegment bedroeg 2,2 miljard dollar, een stijging van 25 procent op jaarbasis dankzij de verkoop van Ryzen mobiele processors.
  • De omzet van het gamingsegment bedroeg 1,7 miljard dollar, een stijging van 32 procent op jaarbasis dankzij de hogere verkoop van semi-aangepaste producten, deels gecompenseerd door een daling van de inkomsten uit gaming-graphics.
  • De omzet van het embedded segment bedroeg 1,3 miljard dollar, een stijging van 2,2 procent op jaarbasis dankzij de opname van de embedded omzet van Xilinx.Vooruitzichten

Vooruitzichten

Voor het derde kwartaal van 2022 verwacht AMD een omzet van ongeveer 6,7 miljard dollar, plus of min 200 miljoen dollar, een stijging van ongeveer 55 procent op jaarbasis, geleid door groei in de segmenten Data Center en Embedded. AMD verwacht dat de non-GAAP brutomarge in het derde kwartaal van 2022 ongeveer 54 procent zal zijn.

Voor het volledige jaar 2022 verwacht AMD nog steeds een omzet van ongeveer 26,3 miljard dollar, plus of min 300 miljoen dollar. Dat is een stijging van ongeveer 60 procent ten opzichte van 2021, geleid door groei in de segmenten Data Center en Embedded. AMD blijft verwachten dat de non-GAAP brutomarge voor 2022 ongeveer 54 procent zal zijn.

Terug naar nieuws overzicht