Energiesector investeert steeds meer in tech-startups

28-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Energiesector investeert steeds meer in tech-startups

De energiesector heeft tussen 2018 en 2020 bijna zes miljard euro in tech-startups geïnvesteerd. Met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 17 procent sinds groeien deze investeringen in tech startups nog steeds. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Energy Trends’ van NTT DATA, een wereldwijde IT- en zakelijke dienstverlener.

De studie beschrijft actuele trends rond de investeringen van venture capital bedrijven in tech-startups en nieuwe businessmodellen in de energiesector. In de periode van 2018 tot 2020 werd er voor in totaal voor 5,98 miljard euro geïnvesteerd. Op basis van deze investeringen is het mogelijk om potentiële veranderingen binnen deze sector te bewerkstelligen.

Kentering

Er is binnen de energiemarkt sprake geweest van een kentering door initiatieven zoals de Green New Deal van de Europese Unie, waarvoor de Europese Klimaatwet de juridische basis vormt. Het doel hiervan is om de EU uit te laten groeien tot de wereldwijde leider in de strijd tegen klimaatverandering.

Een ander initiatief is de uitgifte van Next Generation-obligaties door de EU. Deze dienen om financiering op te halen voor investeringen in oplossingen voor koolstofarme opwekking van energie. Deze initiatieven weerspiegelen de sterke toewijding van de Europese Unie aan de energietransitie. 30 procent van alle EU-gelden zal de komende jaren in energie- en klimaatplannen worden geïnvesteerd.

De investeringen in startups trekken nog steeds aan, hoewel de coronacrisis echter voor een forse daling van het aantal investeringen gezorgd heeft. Volgens de schattingen had er in de energiesector sprake kunnen zijn van 132 deals zonder de impact van de pandemie. Het aantal investeringen in 2020 daalde echter tot 46 met een totaalwaarde van ongeveer zes miljard euro. Het gemiddelde bedrag van de top vijf van nieuwe investeringen tijdens de onderzochte periode bedroeg 190 miljoen euro.

Belangrijkste investeringsknooppunten

De belangrijkste investeringsknooppunten bevinden zich in de Verenigde Staten en Europa. Californië en Duitsland gaan daarbij aan kop. De VS namen bijna de helft van alle investeringen voor hun rekening. Europa was goed voor bijna 40 procent. Deze belangrijkste investeringsregio’s maken echter plaats voor opkomende markten, en het Midden-Oosten in het bijzonder met acht procent van alle investeringen.

Voor het onderzoek werden de investeringen geanalyseerd van de naar omzet gemeten 33 grootste bedrijven in de energiesector. In de onderzoeksperiode van 2018 tot 2020 ging het om in totaal 317 investeringen in 258 startups.

Terug naar nieuws overzicht