Dataiku 11 introduceert nieuwe toolset om AI te schalen

24-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Dataiku 11 introduceert nieuwe toolset om AI te schalen

Dataiku introduceert Dataiku 11, een grootschalige update van het bestaande data science en AI-platform voor ‘Everyday AI’. De nieuwe release moet expertteams de mogelijkheid bieden om meer waarde op maat te leveren, tech-savvy medewerkers in staat stellen om meer AI-projecten op te pakken en niet-technische werknemers helpen om gemakkelijker met AI om te gaan. Verder claimt Dataiku dat de nieuwe versie betere AI Governance biedt zodat projecten robuust en transparant zijn, en succesvolle projecten makkelijk schaalbaar.

In Dataiku 11 krijgen tech-experts toegang tot tools om meer waarde te halen uit AI-projecten. Enkele features zijn:

  • Ingebouwde tooling voor gevorderde gebruikers die de technische overhead vermindert en de dagelijkse efficiëntie verhoogt bij het maken van aangepaste code, het uitvoeren van modelexperimenten en het sourcen van hoogwaardige datasets.
  • Een end-to-end visueel pad voor computer vision-taken, zodat zowel gevorderde als beginnende datawetenschappers aan de slag kunnen met complexe objectdetectie en beeldclassificatie, van datavoorbereiding tot het ontwikkelen en inzetten van deep learning-modellen.
  • Via een collaboratief, beheerd framework voor beelddefiniëring hoeven teams geen gebruik meer te maken van externe hulpmiddelen of diensten voor het labelen van gegevens. Zo ontstaat er een nauwe afstemming tussen materiedeskundigen, label-rs en modelmakers.

"Data scientists, data engineers en ML-engineers behoren tot de meest waardevolle en gewilde banen van dit moment," zegt Clément Stenac, CTO en medeoprichter van Dataiku. "Toch besteden getalenteerde data scientists maar al te vaak het grootste deel van hun tijd aan laagwaardige logistiek zoals het opzetten en onderhouden van omgevingen, het voorbereiden van data, en het in productie nemen van projecten. Met de uitgebreide automatisering die in Dataiku 11 is ingebouwd, helpen we bedrijven met het elimineren van regelwerk, zodat bedrijven snel meer uit hun AI-investering kunnen halen en uiteindelijk een AI-cultuur kunnen creëren.”

Opties voor niet-coders

Dataiku 11 biedt ook niet-coders, zoals experts, citizen data scientists en kenniswerkers, nieuwe opties met gebruiksvriendelijke no-code tools. Met deze tools kan elke medewerker de kracht van AI aanwenden om bedrijfsprocessen te verbeteren, zo stelt Dataiku. Nieuwe tools zijn onder andere:

  • Visuele tijdprognoses stellen professionals in staat robuuste voorspellingsmodellen te maken zonder te hoeven coderen.
  • Een gecentraliseerde ‘feature store’ en nieuwe workflows om werk te delen, maken het voor teams eenvoudiger om werk veilig te hergebruiken, waardoor projecten op verantwoorde wijze worden versneld.
  • Krachtige ‘what-if’-accelerators helpen teams bij het bepalen van de beste weg om bedrijfsresultaten te optimaliseren. Welke wijzigingen kan een fabrikant bijvoorbeeld aanbrengen in de fabrieksomstandigheden om een maximale productie-opbrengst te behalen?

Meer vertrouwen en controle

Dataiku 11 biedt daarnaast extra opties voor verantwoorde AI-praktijken en AI Governance, waarmee organisaties risico's en betrouwbaarheid kunnen beheren. Een centraal register geeft voortaan inzicht in alle soorten data- en analyseprojecten, gepaard met de definitieve sign-off voorafgaand aan de productie. Automatische documentatie van gegevensstromen en proactieve stresstests voor modellen zorgen voor nog sterkere AI-modellen, waardoor leidinggevenden vertrouwen krijgen in projecten en er ook vertrouwen ontstaat bij datagebruikers en belanghebbenden.

Terug naar nieuws overzicht