Peter Wouters: Fujitsu PRIMEFLEX helpt partners met uitdagingen

Peter Wouters, Fujitsu

24-05-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Peter Wouters: Fujitsu PRIMEFLEX helpt partners met uitdagingen

De IT-sector kent momenteel een reeks uitdagingen, waaronder tekorten aan gekwalificeerd personeel. Steeds meer bedrijven komen er daarnaast achter dat een overstap naar de cloud niet altijd de beste stap vooruit is. Dit leidt tot een groeiend aantal hybride omgevingen die publieke en private cloud-elementen verenigen met on premise-oplossingen en infrastructuur. Beide uitdagingen waren redenen voor Fujitsu om zijn al bestaande reference architectuur PRIMEFLEX te vernieuwen en verbeteren, vertelt IT-consultant Peter Wouters. Versie 2.0 wordt momenteel uitgerold.

In de tijd dat cloud nog een hype was, wilden veel bedrijven er volledig ‘in’ gaan. Daarvan zijn er maar heel weinig over, want de portemonnee was niet diep genoeg om alles te betalen, weet Peter Wouters, als IT-consultant bij Fujitsu Nederland verantwoordelijk voor de datacenter-oplossingen van de IT-vendor.

“De cloud is niet goedkoper dan on premise en ook niet sneller, het grote voordeel is flexibiliteit en vaak eenvoudiger beheer. Nu zijn er soms bedrijven die zeggen juist niets meer in de cloud te doen. Maar wie gebruikt er niet Office 365 of opslag uit een publieke cloud? Je wordt erin gesleept, of je wil of niet.”

Er is zo een nieuwe balans ontstaan met hybride omgevingen. Daarbij willen bedrijven graag het beste van twee werelden combineren. “De voordelen van de cloud willen zij ook met on premise oplossingen en systemen. En men wil de voordelen van on premise - zoals de performance – gecombineerd zien met de eenvoud van cloud-oplossingen. Dat allemaal realiseren, is een flinke uitdaging.”

Vergrijzing

Een tweede uitdaging bij steeds meer IT-aanbieders en -afdelingen is de vergrijzing van met name mensen in het infra- en beheersegment. Wouters: “Er komt te weinig nieuwe aanwas. Nieuwe, jonge IT’ers vinden beheer en infrastructuur vaak niet interessant. Daar ontstaat een kennis- en bezettingsprobleem. Met PRIMEFLEX 2.0 proberen we beide uitdagingen aan te pakken.”

PRIMEFLEX is een modulair opgebouwde oplossing waarmee Fujitsu praktische toepassingen realiseert voor zijn datacenter-producten. Een reference architectuur die bestaat uit diverse bouwblokken zoals servers, storage, netwerkproducten en een OS, die afhankelijk van de behoefte van een klant gebundeld worden. De bouwblokken worden samengevoegd met het cement die het solutions contract van Fujitsu vormt: één solutions schil die een single point of contact biedt.

Meer grip

PRIMEFLEX bestaat al een aantal jaren en pakte al een deel van bovengenoemde uitdagingen aan.
In versie 2.0 heeft Fujitsu een aantal functionaliteiten toegevoegd om meer grip op die uitdagingen te krijgen. “Zo speelt cloud-integratie met de opkomst van hybride cloud en de combi van cloud en on prem een grotere rol”, schetst Wouters. “Verder hebben we veel componenten voor het aanbieden en installeren van PRIMEFLEX voor onze partners verbeterd en vereenvoudigd.”

Daarbij kunnen partners PRIMEFLEX 2.0 aanbieden op basis van technologie van onder meer Microsoft, VMware of Nutanix, evenals specifieke applicaties op basis van SAP. De gekozen componenten zijn gecertificeerd voor de in te zetten oplossing.

Wouters: “Dus wordt het bijvoorbeeld Microsoft Storage Space Direct of Azure HCI, dan zijn alle machines, configuraties en componenten binnen de PRIMEFLEX-architectuur gegarandeerd gecertificeerd. Dat stuk hoef je als partner of eindklant niet meer zelf te doen. Hetzelfde geldt voor Nutanix of VMware. Het OS dat je eroverheen legt, kan OEM via Fujitsu zijn. Maar in de praktijk werken partners of hun klanten vaak al met een licentie. Daarin bieden we dus flexibiliteit via de constructie van ‘bring your own licence’.”

Partner doet sizing

Het enige dat een Fujitsu-partner volgens Wouters eigenlijk nog moet doen, is de sizing. Wat wil een klant met de oplossing, wat heeft hij al staan, wat wil hij waarvoor gebruiken, wat is de verdeling tussen cloud en on prem, hoeveel storage en processorcapaciteit is nodig?

“Ook de installatie voeren wij binnen PRIMEFLEX uit voor partners. Daarnaast trainen we engineers van partners, zodat zij uiteindelijk zelf de installatie op een gecertificeerde manier kunnen verzorgen. Die certificering is belangrijk om de handover naar de support te vereenvoudigen. Dat was nog wel eens een probleem met PRIMEFLEX 1.0. Je had een gevalideerd product, maar elke partner deed de installatie op zijn eigen manier. Als er dan iets mis ging, was het vaak lastig voor de support om te achterhalen wat er mis was gegaan. Dat is nu veel inzichtelijker, wat de support eenvoudiger maakt.”

Flexibiliteit en zekerheid

Is die certificering niet belemmerend voor maatwerk? Zeker niet, stelt Wouters. “Je kunt alles dichttimmeren. Dan heb je heel veel zekerheid maar weinig flexibiliteit. Je kan alles volledig op maat inrichten. Dan heb je veel flexibiliteit maar ook veel meer beheerrisico’s. Daartussen zit een heel groot middenstuk waar wij ons met PRIMEFLEX 2.0 op richten. Je moet weliswaar kiezen uit een aantal gecertificeerde onderdelen. Maar daarbinnen heb je heel veel mogelijkheden om je capaciteit – opslag, processorcapaciteit, geheugen, networking et cetera - aan te passen aan de behoefte van een bepaald moment. Een goede en brede gulden middenweg dus van flexibiliteit én zekerheid.”

Voor partners die vaak niet de kennis hebben om zich op technologie van meer softwarevendors te focussen, biedt Fujitsu de optie om die kennis voor hen in te zetten, vervolgt Wouters. Partners hebben vaak een sweet spot – bijvoorbeeld Nutanix - maar zullen dan regelmatig klanten tegenkomen die kiezen voor standaardisatie op Microsoft of VMware.

“Via PRIMEFLEX kunnen zij dan alsnog een oplossing aanbieden en alle diensten eromheen via Fujitsu laten lopen. Wij zorgen dan voor de certificeerde installatie en support, terwijl de partner in control blijft van zijn klant. Zo lossen we ook het toenemende probleem op van de eerdergenoemde vergrijzing bij IT’ers die zich bezighouden met infrastructuur en beheer. Partners hoeven hier nu niet meer enorm in te investeren of vergeefs naar mensen hiervoor te zoeken.”

Aanpak integratie

Ook de eerste uitdaging die Wouters noemde, integratie van cloud met on prem, wordt aangepakt met PRIMEFLEX 2.0. In dit platform kom je veel HCI (hyper converged infrastructure) tegen, want dat biedt eenvoudig management: één schil om te beheren in plaats van drie of vier lagen. “Microsoft, VMware en Nutanix hebben in hun HCI-producten tools zitten om een connectie met een cloud-omgeving te maken. Die zijn allemaal beschikbaar binnen PRIMEFLEX, om zo bijvoorbeeld een on prem silo te koppelen aan een cloud-toepassing binnen één beheersomgeving.”

Hoewel partners hun eigen beheer kunnen en zullen toevoegen aan een op PRIMEFLEX 2.0 gebaseerde oplossing, stelt Fujitsu zich garant voor het ISM (integrated service management)-deel management van PRIMEFLEX: het holistisch beheer van de infrastructuur, zoals monitoring van de performance en het energieverbruik.

Wouters: “Gaat er iets mis, is een component buiten tolerantie, dan geeft ISM dat aan en kun je direct een garantieclaim bij Fujitsu indienen nog voor een component kapot gaat. Dat kan zover gaan dat er al een engineer met een nieuwe component op de stoep staat voordat je als IT-beheerder van een eindklant weet dat er iets mis is.”

Nieuwe release

De meeste partners kennen PRIMEFLEX al van de tijd dat er nog geen 2.0 achter stond. Maar natuurlijk is het nodig om hen te informeren over, en mee te nemen ín de nieuwe release die op 31 maart plaatsvond. “De interne sessies voor onze technici, pre-sales en sales mensen zijn achter de rug. We zijn nu volop bezig om extern awareness over 2.0 te creëren en te tonen wat partners nu meer kunnen met de diverse verbeteringen en verdiepingen die we hebben doorgevoerd. In juni komt er een partner-event om PRIMEFLEX 2.0 echt goed toe te lichten.”

Dat betreft ook de verbeterde gebruiksvriendelijkheid, stelt Wouters. Bij PRIMEFLEX 1.0 was het niet altijd duidelijk welke support of diensten binnen PRIMEFLEX beschikbaar waren. Nu bestaat daarvoor een simpele configuratietool.

“Je doet de sizing; als je die uitgewerkt hebt, zoek je een gecertificeerd systeem erbij, configureert dat, drukt in de configuratietool op één knop en alle PRIMEFLEX-bestanddelen worden automatisch toegevoegd. Zo wordt ook de presales voor partners een stuk eenvoudiger. En dat is in het belang van klant, partner én Fujitsu. Kijk, als Fujitsu zullen we een support-probleem altijd oplossen. Maar je wil de discussie over een omgeving die bij ons onbekend is niet hebben. Het klinkt logisch om dat te voorkomen, maar al doende leer je. Daar is 2.0 voor.”

Door: Martijn Kregting

Terug naar nieuws overzicht