Atos en VMware willen organisaties helpen meer waarde hun data te halen

Atos en VMware willen organisaties helpen meer waarde hun data te halen

05-05-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Atos en VMware willen organisaties helpen meer waarde hun data te halen

Atos en VMware breiden hun strategische samenwerking uit. De twee IT-aanbieders ontwikkelen een geïntegreerde set mogelijkheden die de ontwikkeling van zogenoemde ‘data spaces’ versnellen. Data spaces zijn platforms die een betere uitwisseling, samenwerking en benutting van data tussen organisaties of sectoren mogelijk maken, onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur. Ook zorgen data spaces voor datasoevereiniteit en interoperabiliteit.

Met de samenwerking willen Atos en VMware helpen om data en industrie-applicaties strategischer te gebruiken en delen om regionale en nationale digitale economieën een boost te geven. De geïntegreerde set van mogelijkheden is afgestemd op de Gaia-X-architectuur. Ze dienen volgens beide organisaties als een belangrijke aanjager voor het Gaia-X-initiatief, dat de uitwisseling van data via nieuwe digitale platforms die voldoen aan gemeenschappelijk vastgestelde regels wil versnellen.

Voorzien van bouwstenen

Atos en VMware willen de multi-cloud- en app-moderniseringsmogelijkheden van VMware combineren met de Atos-cloud en de cybersecurity-expertise en technologie-integratie van Atos. Het doel is om organisaties en sectoren te voorzien van bouwstenen voor ontwerp, ontwikkeling, inzet, beveiliging en beheer van data spaces die voldoen aan de eisen van data governance.

Organisaties kunnen bestaande data ook gebruiken om diensten op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie te creëren en nieuwe branchespecifieke diensten mogelijk te maken voor:

  • Gezondheidszorg en biowetenschappen - het faciliteren van het samenvoegen en uitwisselen van gezondheidsgegevens om onderzoek en klinische onderzoeken te versnellen.
  • Financiële diensten - het ontwikkelen van bedrijfs- en grensoverstijgende diensten en samenwerkingsecosystemen, bijvoorbeeld met een duurzaam financieringsplatform om te voldoen aan eisen op het gebied van milieu, maatschappij en overheid.
  • Nutsbedrijven - het optimaliseren van de elektrische netwerken voor het opladen van elektrische voertuigen.

'Wereld draait om multi-cloud'

“Met een uitgebreide set data space-mogelijkheden van VMware en Atos krijgen organisaties toegang tot een snelle manier om hun data veiliger te delen, te beheren en te benutten”, verwacht Laurent Allard, Head of Sovereign Cloud EMEA bij VMware. “De wereld van vandaag draait om multi-cloud. In lijn met de principes van Gaia-X zal er een reeks mogelijkheden worden ontworpen om de interoperabiliteit, omkeerbaarheid en beveiliging te leveren die Europese organisaties en industrieën nodig hebben om waarde uit data te halen en hun digitale ambities sneller te realiseren.”

Frédéric Malicki, CTO, Zuid-Europa bij Atos benadrukt dat beide organisaties al geruime tijd partners zijn en een commitment delen om organisaties te helpen waarde uit data te halen. "Door de versnelde ontwikkeling van data space en datasoevereiniteit te ondersteunen met de mogelijkheden van VMware en Atos, verwachten we klanten de tools te geven om - in samenwerking met partners en peers - niet alleen waarde te halen uit hun eigen data, maar ook uit federated data."

Organisaties kunnen bestaande data omzetten in nieuwe diensten die bijvoorbeeld boeren kunnen helpen met een betere weersvoorspelling, vervolgt Malicki. "Ook kunnen gezondheidsinstanties de leefomstandigheden van ouderen verbeteren door de inzet van geautomatiseerd energiebeheer.”

De door VMware en Atos geleverde mogelijkheden omvatten een reeks producten en diensten:

  • VMware Tanzu Data Services - om team- en cloudoverstijgende, snelle, schaalbare ontwikkeling en inzet van moderne applicaties in de data space mogelijk te maken. Tanzu Data Services zijn een reeks kernservices die deel uitmaken van het bredere VMware Tanzu-aanbod.
  • VMware Cloud Foundation - om de data space te verbinden met de cloud-infrastructuur, waaronder data-opslagplatforms, en om gebruik te maken van reeds bestaande data.
  • VMware Versatile Data Kit - om onvoorzien werk te verminderen met behulp van een Data SDK, die de bouwstenen bevat om data-applicaties te bouwen met minimale inspanning.
  • Atos cloud capabilities - ter ondersteuning van de verschuiving naar digitaal zakendoen.
  • Atos Edge en Bare Metal-as-a-Service - om use cases te faciliteren en het edge-to-cloud continuum mogelijk te maken.
  • Atos Cybersecurity - om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van data te waarborgen.
  • Atos Digital Hub - om gedeelde en transparante platforms op maat te creëren die waardeketens binnen uitgebreide datagedreven ecosystemen mogelijk maken en orkestreren.

Deze mogelijkheden worden ondersteund door de omkeerbaarheid, interoperabiliteit en portabiliteit van de cloudpartners van VMware. Met data die worden gehost op een gemeenschappelijk peer-to-peer-framework om de compatibiliteit van de architectuur tussen cloudproviders te waarborgen, kunnen organisaties hun data onderbrengen bij elk van de deelnemende cloudproviders, aldus VMware en Atos. Zo kunnen ze volledig profiteren van de geboden diensten, terwijl ze ook apps kunnen verplaatsen naar of data kunnen federeren op platforms van andere cloudproviders.

 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud