ACM legt Apple nieuwe boete op rond voorwaarden aan datingapp aanbieders

15-02-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

ACM legt Apple nieuwe boete op rond voorwaarden aan datingapp aanbieders

De aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan datingapp-aanbieders zijn onredelijk en werpen een onnodige drempel op. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In de nieuwe voorwaarden staat dat datingapp-aanbieders een geheel nieuwe app moeten maken als ze gebruik willen maken van een alternatief betalingssysteem. Dat heeft Apple aan de ACM laten weten. Appaanbieders kunnen niet hun bestaande app aanpassen.

De ACM vindt dat een onredelijke voorwaarde die strijdig is met de eisen die de ACM heeft gesteld. De ACM is van mening dat Apple daarmee op dit moment nog steeds niet voldoet aan de eisen van de ACM. Apple moet daarom opnieuw 5 miljoen euro betalen. De dwangsom is nu opgelopen tot 20 miljoen euro.

Apple stelt in de aangepaste voorwaarden een flink aantal eisen aan datingapp-aanbieders die gebruik willen maken van een alternatieve betalingsmethode. Datingapp-aanbieders moeten onder andere een nieuwe app bouwen en aanbieden in de Apple App Store. De ACM vindt deze voorwaarde nadelig voor datingapp-aanbieders. Datingapp-aanbieders die kiezen voor een alternatief betalingssysteem worden zo gedwongen extra kosten te maken. En consumenten die nu gebruik maken van de app moeten overstappen naar de nieuwe app voordat ze gebruik kunnen maken van de alternatieve betalingsmethode.

Het zal appaanbieders veel tijd en inspanning kosten om consumenten hierover goed voor te lichten. Consumenten moeten onder andere hun oude app verwijderen en een nieuwe app installeren. De ACM heeft daarnaast ook bedenkingen bij een aantal andere onderdelen van de aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan de datingapp-aanbieders.

Apple moet volgens ACM de voorwaarden voor toegang tot de Nederlandse App Store aanpassen voor datingapp-aanbieders. Datingapp-aanbieders moeten naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Daarbij moeten datingapp-aanbieders de mogelijkheid krijgen om in hun app te verwijzen naar betaalmogelijkheden buiten de app. Dat heeft de ACM in augustus 2021 aan Apple opgelegd. De rechter heeft op 24 december 2021 geoordeeld dat dit onderdeel van de last onder dwangsom openbaar gemaakt mocht worden.

 

Terug naar nieuws overzicht