Vier op de vijf organisaties ziet nation state aanvallen als grootste bedreiging

Ronald Pool

19-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Vier op de vijf organisaties ziet nation state aanvallen als grootste bedreiging

Volgens vier op de vijf (80%) organisaties wereldwijd vormen nation state cyberaanvallen de grootste vorm van dreiging van 2021 voor de organisatie. Een nation state cyberaanval houdt een door de staat mogelijk gemaakte inbraakactiviteit in, waaronder cyberspionage. Van de Nederlandse respondenten ziet twee derde (66%) nation state aanvallen als de grootste vorm van dreiging voor de eigen organisatie.

Dit komt naar voren uit onderzoek onder 2.200 IT-beslissers en cybersecurity professionals wereldwijd, uitgevoerd in opdracht van CrowdStrike, leider in cloud security. Bijna acht op de tien (79%) organisaties wereldwijd sluit niet uit dat zij doelwit zijn van een door de staat georganiseerde cyberaanval door welke regering dan ook, inclusief de eigen regering. Ook driekwart (76%) van de organisaties in Nederland sluit dit niet uit. Nederlandse organisaties maken zich bij het maken van een top drie het meeste zorgen over een cyberaanval op de eigen organisatie vanuit China (54%), Rusland (41%) en Iran (25%).

Impact van internationale spanningen

Organisaties vrezen met name voor de impact van internationale spanningen. Zo denken ruim acht op de tien (83%) organisaties wereldwijd dat toenemende internationale spanningen leiden tot een toename van cyberdreigingen voor organisaties. 69 procent van de Nederlandse organisaties deelt deze gedachte. Daarnaast is 81 procent van de organisaties wereldwijd en 67 procent van de Nederlandse organisaties ervan overtuigd dat staten nu meer dan ooit gemotiveerd zijn om aanvallen op organisaties uit te voeren.

Ronald Pool (foto), cybersecurity specialist bij CrowdStrike: “Dat organisaties zich zorgen maken over de impact van de toenemende internationale spanningen is terecht. We zien een een-op-eenrelatie-relatie tussen nation state aanvallen en geopolitieke spanningen. Daarbij kun je denken aan het infiltreren in kritieke infrastructuren of het achterhalen van diplomatieke informatie waarmee nation state aanvallers in staat zijn om andere landen plat te leggen. Daarnaast zijn er aanvallers die altijd op zoek zijn naar intellectueel eigendom van andere landen. Zo laat het eerdere 2021 Threat Hunting Report zien dat er meer nation state aanvallen plaatsvinden in sectoren als de zorg. Om aanvallers buiten de deur te houden, is het van belang om kwetsbare plekken in kaart te brengen en de beveiliging op deze plekken te versterken. Zo kun je jezelf wapenen tegen nieuwsgierige of kwaadwillende blikken van buitenaf.”

Terug naar nieuws overzicht
Security