Supercomputer Fugaku opnieuw de snelste ter wereld

18-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Supercomputer Fugaku opnieuw de snelste ter wereld

Supercomputer Fugaku, ontwikkeld door Riken en Fujitsu, is er voor de vierde opeenvolgde keer in geslaagd om de eerste plaats te behouden op de belangrijkste high performance computerranglijsten. Deze omvatten zowel de TOP500-lijst als de HPCG, een prestatierangschikking voor computermethoden die vaak worden worden gebruikt voor toepassingen in de echte wereld. Ook HPL-AI, die supercomputers rangschikt op basis van hun prestaties op enkel- en halfprecisie computergebruik die wordt ingezet bij kunstmatige intelligentietoepassingen en de Graph 500- ranglijst, die systemen rangschikt op basis van grafische analytische presentaties, zijn in de lijst meegenomen.

De uitslagen van de ranglijst zijn op 15 november bekendgemaakt tijdens de SC21 High-Performance Computing Conference. De resultaten zijn deze keer behaald met 158.976 nodes, die in 432 racks passen. Op de Top500 behaalde het een LINPACK-score van 442,01 petaflops. Op de HPCG scoorde Fugaku 16,00 petaflops en op HPL-AI een score van 2,004 exaflops.

De hoge notering op Graph 500 schrijft Fujitsu toe aan een samenwerking tussen RIKEN, Kyushu University, Fixstars Corporation en Fujitsu. Hierdoor werd een score behaald van 102.955 gigaTEPS.

Terug naar nieuws overzicht