Metaverse-stack voor samenwerking Odyssey Momentum haalt vier miljoen euro op

08-11-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Metaverse-stack voor samenwerking Odyssey Momentum haalt vier miljoen euro op

Odyssey, een digital-native stichting die zich richt op het ontsluiten van de samenwerkingskracht tussen mensen, organisaties en gemeenschappen, heeft 4 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde van een aantal investeerders, waaronder Scytale Ventures, Maven 11 Capital, BR Capital en tech-ondernemers Trent McConaghy, Ben Woldring en Ewald Hesse. Met deze investering wordt de ontwikkeling versneld van Momentum - een open source, web3 metaverse software stack die online 3D-werelden volledig gericht op samenwerken mogelijk maakt en verbindt in een open netwerk in handen van de gebruikers.

De Momentum-stack stelt mensen, organisaties en communities in staat om, in eigen beheer, op maat gemaakte 3D-werelden te creëren waarin gebruikers vele soorten initiatieven en samenwerkingsactiviteiten kunnen hosten. De investering zal worden gebruikt om de Momentum-metaverse-stack van Odyssey door te ontwikkelen tot een open source web3-infrastructuur, die o.a. tools, economische faciliteiten en een gedecentraliseerde eigendomsstructuur biedt.

Daarbij zal de Momentum-stack elke 3D-wereld binnen de metaverse in staat stellen om een node te zijn in een open, zelf-organiserend netwerk dat in handen is van de gebruikers. Door een gedecentraliseerde aanpak zullen gebruikers zelf eigenaar van hun 3D-omgeving zijn, inclusief data en digitale assets, zonder platform lock-in. Ook is er een native social token in ontwikkeling om de socio-economische netwerkactiviteit mogelijk te maken, en betrokkenheid, co-creatie en eigendom te stimuleren door de participatie en steun van stakeholders expliciet te maken.

De Momentum-metaverse-stack wordt momenteel gebruikt door verschillende grote organisaties zoals Vattenfall, SAP, de Nederlandse overheid en een aantal universiteiten voor online samenwerking, als ook door MKB'ers en NGO’s zoals het Sovereign Nature Initiative.

Momentum kende haar debuut in november 2020 tijdens de Odyssey Hackathon, die volledig werd gehost in de metaverse en waar honderden organisaties en ruim 2.000 deelnemers 48 uur lang samenwerkten. Sinds mei 2021 is Momentum live als een besloten alpha-release, met enkele duizenden gebruikers die experimenteren met en samenwerken aan innovatie, kunst, onderwijs, evenementen, hackathons, beleidsvorming en designsprints. Op 1 november heeft Odyssey haar alpha-release geopend voor het publiek, zodat iedereen zelf eigen initiatieven kan starten met Momentum.

Rutger van Zuidam, CEO van Odyssey, zegt: “Met de opkomst van de metaverse zien we hoe het web van pagina's nu ook een web van plekken wordt. Daar waar pagina’s zich richten op content, richten plekken zich op activiteiten. Hierdoor ontstaan nieuwe businessmodellen voor het web die niet gericht zijn op reclame en consumptie, maar op betrokkenheid en gezamenlijke waardecreatie.

De meest fundamentele vraag voor mensen en organisaties is: Vind ik het prima om gewoon gebruiker te zijn op een metaverse-platform in het bezit van een derde partij, die de volledige controle en ook mijn data in handen heeft? Of wil ik zelf volledig controle en eigenaarschap hebben over mijn eigen wereld in de open metaverse, inclusief de data en digitale assets? Wij kijken ernaar uit om aan dat laatste bij te dragen met onze Momentum-stack, waarbij we een netwerk bouwen waar mensen vrijelijk en in samenwerking hun toekomst kunnen vormgeven en bouwen, én zelf in handen hebben."

Balder Bomans, Chief Investment Officer van Maven 11 Capital, zegt: “Odyssey is in een uitstekende positie om een vooraanstaande rol te pakken als het gaat om de ontwikkeling van de metaverse, dankzij de uitgebreide ervaring van het team in complexe samenwerkings- en coördinatieprocessen, die geïntegreerd zijn in het DNA van het product en het ecosysteem. Odyssey heeft een manier gevonden om de kloof te overbruggen tussen DAO's, web3 en NFT-gemeenschappen en institutionele organisaties zoals bedrijven, overheden, universiteiten en NGO's, waarbij tegelijkertijd de waarden van een open metaverse en gedecentraliseerde web3-omgeving worden benut. Wij geloven sterk in het benutten van de metaverse voor samenwerkingsactiviteiten en ondersteunen het Odyssey-team graag."

Sharif Sakr, CEO van BR Capital, voegt toe: "Samenwerking op afstand heeft het werkende leven van miljoenen mensen veranderd, maar technologie kan hiervoor nog veel meer bieden. Door de gedecentraliseerde opzet zal Odyssey ervoor zorgen dat het sociale kapitaal, dat voortvloeit uit de inspanningen, vaardigheden en samenwerkingsmotieven van mensen, ook daadwerkelijk ten goede komt aan de mensen en door hen kan worden geherinvesteerd, wat niet gebeurt in de huidige generatie van web2-platformen die deze waarde doorgaans uitbuiten. Ooit hoop ik dat professioneel samenwerken op deze manier meer zal aanvoelen als het spelen van een leuk, community-gedreven, real-time strategiespel dan ’slechts’ naar je werk gaan."

Terug naar nieuws overzicht