Google past Workspace for Education softwaresuite aan om te voldoen aan AVG-wetgeving

18-10-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Google past Workspace for Education softwaresuite aan om te voldoen aan AVG-wetgeving

In een voorbeeldbrief van de SIVON aan leerlingen, medewerkers en ouders van scholen die gebruikmaken van de Workspace for Education softwaresuite van Google staat dat Google sinds de aanpassing van Workspace for Education geen data van leerlingen of medewerkers van scholen meer verzamelt of gebruikt voor reclamedoeleinden. Volgens de brief is de school bij het gebruik van Workspace for Education verwerkingsverantwoordelijke en bepaalt daarmee wat Google met de persoonlijke data van leerlingen en medewerkers kan en mag doen.

De Autoriteit Persoonsgegevens bracht in juni het advies uit om te stoppen met het gebruik van Google Workspace for Education. Volgens de toezichthouder was het niet duidelijk waar en op welke manier de persoonsgegevens van studenten en medewerkers verwerkt worden. Daarom kan deze verwerking volgens de Autoriteit Persoonsgegevens onder de AVG-wetgeving niet rechtmatig plaatsvinden.

Google heeft zijn softwaresuite voor het nieuwe schooljaar aangepast. Uit de voorbeeldbrief van SIVON blijkt dat er onder meer speciale privacyinstellingen voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs zijn, om leerlingen extra te beschermen. Google ontvangt echter nog steeds op beperkte schaal data die verband houden met het account van de leerling, student of medewerker. Daarnaast registreert Google op welke manier gebruik gemaakt wordt van de softwaresuite. Volgens het SIVON zijn strikte afspraken met Google gemaakt wat het bedrijf wel en niet mag doen met deze data. 

Terug naar nieuws overzicht