SURF en QuTech werken samen aan quantumtechnologie

01-10-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

SURF en QuTech werken samen aan quantumtechnologie

QuTech (een samenwerkingsverband tussen TU Delft en TNO) en SURF gaan intensiever samenwerken op het gebied van quantumtechnologie. Bijvoorbeeld door het delen van de krachtige high-performance computesystemen van SURF voor kwantumsimulaties, en partnerschappen in diverse projecten, zoals de H2020 Quantum Internet Alliance.

De samenwerking bekrachtigt huidige activiteiten en committeert zich aan toekomstige activiteiten, zoals het ondersteunen van de back-end van QuTech's demonstrators met een SURF supercomputer, het gezamenlijk ontwikkelen en mogelijk maken van hybride quantumberekeningen, het ontwikkelen van een orkestrator voor quantum netwerken, en het partneren in diverse projecten.

Quantumtechnologie zal een grote impact hebben op toekomstige netwerken en computergebruik. SURF onderkent deze impact en sluit zich aan bij de gelederen van QuTech. Doelstelling van de samenwerking is het afstemmen van strategie en het definiëren en nastreven van samenwerkingsmogelijkheden, met als overkoepelend doel het versterken van het Nederlandse leiderschap in Quantum Technologie en haar toepassingen, en op basis daarvan een economische footprint te helpen opbouwen.

Gezamenlijke interesses

Een gemeenschappelijk belang van SURF en QuTech is de combinatie van quantumcomputing en high-performance computing (HPC). Hierbij wordt geprofiteerd van de kracht van quantumcomputing op het gebied van quantum-emulatie, hybride quantumcomputing (het verbinden van quantumsystemen met HPC-systemen, d.w.z. via Quantum Inspire), en ontwikkeling en uitvoering van quantumtoepassingen.

Een ander gemeenschappelijk belang is het gebied van het quantuminternet, met name de ontwikkeling en implementatie van een operationeel quantuminternet door middel van relevante toepassingen en een grotere marktontwikkeling, en de toekomstige wisselwerking daarvan met de reguliere internetinfrastructuur en de gebruikersgemeenschap.

Gemeenschappelijke activiteiten

In de praktijk ontplooien SURF en QuTech al langer een aantal gezamenlijke activiteiten. Zo ondersteunt SURF de 34-qubit QX quantum simulator back-end van QuTech's Quantum Inspire platform met een van zijn HPC-systemen. Ook ontwikkelen en realiseren QuTech en SURF hybride quantumberekeningen door HPC-systemen van SURF voor klassieke simulaties te koppelen aan HW-backends van QuTech in Quantum Inspire voor quantumberekeningen. Verder werken SURF en QuTech samen aan een orkestrator-ontwerp voor netwerkexploitanten dat quantumnetwerkdiensten mogelijk zal maken.

SURF en QuTech werken samen in verschillende projecten, zoals het H2020 Quantum Internet Alliance (QIA) project en het TKI Quantum Internet Randstad project.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters