Proximus besteedt private cloudinfra uit aan HCL Technologies

30-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Proximus besteedt private cloudinfra uit aan HCL Technologies

De Belgische operator Proximus en HCL Technologies hebben een partnerschap op het vlak van IT-infrastructuur gesloten. Proximus moet zo sneller kunnen innoveren, zijn cloudportfolio voor Enterprise-klanten kunnen versterken en tegelijk zijn datacenterinfrastructuur op een duurzamere en efficiëntere manier kunnen uitbaten. Daarmee wil de operator inspelen op de groeiende trend van hybrid cloud. HCL zal de private cloudinfrastructuur van Proximus beheren en onderhouden en de transitie van de Enterprise Business Unit naar een leverancier van hybride cloudoplossingen ondersteunen. Het partnerschap gaat in per februari 2022, na een overgangsperiode van vier maanden.

Het toepassen van hybrid cloud maakt het volgens Proximus onder meer mogelijk om tegemoet te komen aan specifieke workloadvereisten, kosten te optimaliseren, de ondersteuning van legacy-applicaties en compliance met EU-standaarden op het vlak van privacy te verzekeren. De overeenkomst met HCL moet de positie van de Enterprise Business Unit als leverancier van hybride cloud-oplossingen versterken door het portfolio in de datacenters van Proximus te combineren met publieke cloudmogelijkheden.

Cloudaanbod verbeteren

Zo kan Proximus meer diensten aanbieden en het cloudaanbod verbeteren op het vlak van duurzaamheid, efficiëntie, klantenervaring en flexibiliteit. Het portfolio zal nu volgens de operator alle belangrijke public cloud-oplossingen omvatten, waaronder Microsoft en Google, AWS en SAP. Zo denkt Proximus zijn klanten beter te kunnen ondersteunen als partner in hun digitale transformatie.

Het mondiaal actieve HCL Technologies zal vanaf 1 februari volgend jaar een deel van de IT-infrastructuur van Proximus beheren, terwijl de IT-infrastructuur in de datacenters van Proximus zal blijven. Dit betekent dat er op 1 oktober een overgangsperiode ingaat die vier maanden zal duren. Dankzij dit partnerschap zal volgens de operator de investeringsbehoefte voor de infrastructuur afnemen en kunnen toekomstige investeringen in vernieuwing van de infrastructuur worden vermeden.

In het kader van de overeenkomst ontvangt Proximus begin volgend jaar 71 miljoen euro in cash van HCL en zijn financierings- en technologiepartners voor de huidige cloud-infrastructuur. Alle toekomstige activa die nodig zijn om de infrastructuur onder het HCL-contract te ondersteunen, zullen onder een IFRS-leasemodel vallen en dus operationele kosten met zich meebrengen. Proximus verwacht dat deze van een beperkte omvang zullen zijn.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud