Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/virtual/cms.210.aveqimedia.nl/aveqcms10.php(1769) : eval()'d code on line 1409
NetApp zorgt voor optimale data inrichting in hybride cloud

Bijna elke organisatie werkt momenteel aan een transformatie naar de cloud om het aanbieden van dataservices intern en extern mogelijk te maken

Joost van Drenth en Oscar Wijnants, NetApp
30-06-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

NetApp zorgt voor optimale data inrichting in hybride cloud

Zorg ervoor dat datasets traceerbaar en snel te verplaatsen zijn. Maar verlies security, compliancy en betaalbaarheid van cloud computing niet uit het oog. Oscar Wijnants, Country Manager Nederland bij NetApp, verwijst graag naar de samenwerking met AstraZeneca, dat de Data Fabric van NetApp gebruikt om in een hybrid multi-cloudomgeving te kunnen innoveren.

Samen met Joost van Drenth, Manager Solutions Engineering bij NetApp Nederland, gaat Wijnants in op de trends op het gebied van automatisering. Twee hoofdtrends: de enorme groei van data en de verschuiving naar de cloud. Bewegingen die veel gevolgen hebben voor het veilig en kostenefficiënt beheren van digitale gegevens.

Wijnants: “AstraZeneca is al langer klant van ons. Het is een enorm bedrijf met veel verschillende bedrijfsonderdelen. Er was een speciale aanpak nodig om data te beheren van een dergelijke complexe en dynamische organisatie. Met haar eigen data fabric is het bedrijf in staat om in tien minuten willekeurige datasets beschikbaar te stellen in elke cloud.”

AstraZeneca heeft data ondergebracht bij AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform en Alibaba in samenwerking met colocatiepartner Equinix. Het is een hele opgave om alle gegevens te coördineren tussen partners en onderzoeksinstituten en om de juiste informatie te verstrekken voor de ontwikkeling van onder andere het COVID-19-vaccin. Scott Hunter, AstraZeneca’s Global Infrastructure Services Director, vertelt in een interview in Computer Weekly dat robuuste beveiliging van gegevens noodzakelijk is. Het bedrijf heeft namelijk elke dag te maken met vijf tot zes miljoen security events. Hunter prijst dan ook de security-by-design-benadering van NetApps Data Fabric. “Als je het bekijkt vanuit het oogpunt van disaster recovery of databescherming, zorgt de oplossing van NetApp ervoor dat we geen gegevens kwijtraken. Er zijn veel stukjes van de COVID-19-vaccinpuzzel, en gegevensbeheer speelt in al die stukjes een belangrijke rol.”

“AstraZeneca is natuurlijk een heel grote onderneming, maar kleinere bedrijven kampen feitelijk met dezelfde behoefte aan veilig beheer van data en de mogelijkheid tot een snelle duiding van de gegevens. Ook voor hen is de Data Fabric een oplossing”, aldus Wijnants.

Uitdaging

Bijna elke organisatie werkt momenteel aan een transformatie naar de cloud om het aanbieden van dataservices intern en extern mogelijk te maken. “Je moet daarbij wel het kostenaspect goed in de gaten houden. Dat maken wij inzichtelijk”, zegt Wijnants.

Van Drenth voegt toe dat elke transformatie wel zijn uitdagingen heeft. “Het overbrengen van zakelijke applicaties naar de cloud gebeurt in verschillende snelheden. Bijvoorbeeld door applicaties om te zetten naar een SaaS-provider of te moderniseren middels microservices. Maar niet elke applicatie leent zich daarvoor. Soms is dat niet erg en investeert een bedrijf om een bepaalde applicatie toch om te vormen naar een moderne architectuur om gebruik te kunnen maken van de voordelen van de cloud. In een ander geval gaat het om de datasets waarmee een legacy-toepassing werkt. Wij bieden oplossingen voor al die verschillende bewegingen om in elke situatie toch gebruik te kunnen maken van de cloud en zo de kosten te kunnen terugdringen of innovatie te versnellen. Het gaat erom dat je in staat bent om te volgen hoe strategisch gebruik wordt gemaakt van data en je bestaande assets daarin goed te beheren.”

Van Drenth heeft het dan over oude omgevingen die op termijn worden ‘uitgezet’, maar nu nog niet volledig, vanwege bepaalde applicaties die verweven zijn met talloze processen binnen een architectuur. “Die kun je niet zomaar oppakken en over de cloudmuur gooien”, vertelt hij. “Aangezien wij actief zijn aan de datacenterkant én aan de cloudkant kunnen wij de vereiste verbindingen leggen. En wij helpen om op bepaalde onderdelen budget vrij te maken, omdat een organisatie toe wil naar betaling voor het gebruik. Hier zijn onze partners druk mee doende.”

Kostenbeheer

Van Drenth geeft aan dat het voor klanten belangrijk is om het kostenbeheer goed in de gaten te houden. “Dat doen ze samen met onze partners. Die regelen al bijvoorbeeld een SAP-omgeving in de cloud, en soms deels in een datacenter. De kostenefficiëntie zit hem in het vermijden van de dubbele kosten. Wij hebben efficiency-technologie aan boord om een hele dataset toegankelijk te maken in elke cloud zonder dat je daar de prijs voor betaalt. Je krijgt simpelweg een versie gepresenteerd van de dataset tegen een fractie van de prijs die het zou kosten om de dataset te migreren. Wij nemen datadiensten van de cloud op in het Data Fabric. Als er nieuwe mogelijkheden zijn in de cloud, dan combineren we die met wat nog in het eigen datacenter staat en zorgen we voor de beste prijs per eenheid. Dat hebben we tien jaar geleden gedaan met ONTAP voor de private cloud en dat kunnen we nu doen voor de hybride omgeving. Zo helpen wij circa zeventig procent op de kosten te besparen.”

Optimalisatie

Voor de overtreffende trap van kostenbeheer in cloud-native omgevingen, wijzen Wijnants en Van Drenth op Spot, het bedrijf dat NetApp vorig jaar heeft overgenomen. De combinatie van NetApps shared-storage-platform voor block, file en object en Spots compute-platform levert een oplossing voor de continue optimalisatie van kosten voor alle workloads, zowel cloud-native als legacy.

Spot biedt een combinatie van tools voor zichtbaarheid en automatisering, die continue optimalisatie van workloads in één platform aansturen met behoud van zowel SLA als SLO. Dit ontlast DevOps-, CloudOps- en FinOps-teams van de last en complexiteit van het beheren, schalen, tunen en optimaliseren van cloud resources, zodat zij zich kunnen richten op businessinnovatie die binnen budget blijft. Wijnants: “Hiermee presenteert NetApp zich steeds meer als een bedrijf dat zorgt voor de kostenoptimale inrichting van automatiseringsomgevingen met speciale nadruk op security en compliancy.”

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud