Canalys: Vraag naar PC's in West-Europa fors gestegen in Q1

02-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canalys: Vraag naar PC's in West-Europa fors gestegen in Q1

De vraag naar PC's in West-Europa is gestegen tot 16,1 miljoen stuks in het eerste kwartaal van 2021. Dit is 48% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Onder meer de toegenomen vraag door de COVID-19 pandemie is doorgezet in 2021. HP is marktleider.

Dit blijkt uit cijfers van Canalys. Bottlenecks in de levering van sleutelcomponenten vertraging sommige orders. De leveranciersketen is echter in een betere staat dan in het eerste kwartaal van 2020, toen plotselings fabriekssluitingen tot vertraging leidde.

HP is marktleider

HP is marktleider met 4,1 miljoen verscheepte units en een marktaandeel van 26%. Lenovo volgt met 4 miljoen units en 25% marktaandeel. Dell, Apple en Acer sluiten de top 5 af met respectievelijk 14%, 10% en 9% marktaandeel.

Leveranciers die het snelst orders weten te vervullen komen als winnaar uit de bus, stelt Canalys. Trang Pham, analist bij Canalys: "In Q1 rapporteerden verschillende PC-distributeurs en -resellers sterke vraag naar HP-apparaten, vooral AMD-modellen. In gevallen waar vertragingen onvermijdelijk waren beheerde HP zijn kanaal goed, met transparantie over verzendtijden en zekerheden voor klanten wat heb ontmoedigden alternatieve te zoeken. Lenovo had ook een uitstekend kwartaal, met voornamelijk succes in Chromebook-sales naarmate Google in zijn platform blijft investeren gericht op enterprise klanten. Diens nieuwe productiefaciliteit in Hongarije versnelt het vervullen van orders in Europa."

canalys-pc-q1-2021.png

Apple noteerde hoogste groei

Apple noteerde de hoogste groei in de top 5 met 127%. Vooral nieuwe apparaten op basis van zijn eigen M1-chips presteren goed. "Het succes van Apple is logisch, aangezien West-Europa een basis van bestaande Mac-gebruikers heeft, een hoog besteedbare inkomen en een sterke community van techfans en early adopters", aldus Pham. "Apple recente verschuiving naar het ontwerpen van zijn eigen processors toont diens ambitie. Het reflecteert ook de trage voortgang van Intel met SoC en 3nm chips aan. Door direct met TSMC samen te werken kan Apple 5nm sneller naar de Mac brengen. De verschuiving draait echter om meer dan alleen specificaties. Het toont ook de toewijding aan Apple's ethos dat hardware, software en diensten het beste werken indien zij gezamenlijk worden gecreëerd. Dat gezegd hebbende: enterprise IT managers kunnen M1-gebaseerde Mac's zien als een complexe toevoeging tot hun portfolio. Apple moet duidelijke communiceren over het beheergemak en optimalisatie van op maat gemaakte apps."

canalys-pc-q1-2021-2.png

Canalys wijst erop dat het vaccinatieprogramma in West-Europa de zakelijke en sociale activiteiten in het eerste kwartaal niet sterk heeft verbeterd. Dit is onder meer toe te schrijven aan een beperkte levering van vaccins, diplomatieke incidenten en terughoudendheid van medische autoriteiten omtrent AstraZeneca in sommige landen. Veel landen zoals Duitsland, Frankkijk en Italië werden in Q1 ook getroffen door nieuwe COVID-19 golven, en waren gedwongen tot het nemen van strenge maatregelen.

Economisch herstel

"Het plaatje is duidelijk in beweging, al zijn we er nog niet", zegt Ben Stanton, Research Manager bij Canalys. "Naarmate vaccinaties doorgaan en beperkingen worden opgeheven maakt dit de weg vrij voor economisch herstel. Scholen zijn bijvoorbeeld in verschillende landen tussen maart en mei geopend. Ook zakelijke activiteiten worden hervat naarmate werknemers terugkeren naar kantoor. De wereld die nu ontstaat is echter niet gelijk aan de wereld die we achter ons hebben gelaten. Digitale transformatie is versneld, apps en workloads zijn in toenemende mate cloud-gebaseerd en werknemers werken naar verwachting meer op afstand en hybride. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de levering van PC's in de komende twaalf maanden aan deze blijvende toegenomen vraag kan voldoen. Indien een vendor kan leveren, vliegt het product de deur uit."

canalys-pc-q1-2021-3.png

Terug naar nieuws overzicht