QuTech rapporteert realisatie eerste multi-node kwantumnetwerk

17-04-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

QuTech rapporteert realisatie eerste multi-node kwantumnetwerk

Een team van onderzoekers van QuTech in Nederland rapporteert de realisatie van het eerste multi-node kwantumnetwerk, dat drie kwantumprocessoren met elkaar verbindt. Bovendien bereikten ze een proof-of-principle-demonstratie van belangrijke kwantumnetwerkprotocollen. Hun bevindingen markeren een belangrijke mijlpaal op weg naar het toekomstige quantuminternet en zijn nu gepubliceerd in Science.

De kracht van internet is dat het mogelijk maakt dat twee computers op aarde met elkaar kunnen worden verbonden, waardoor toepassingen mogelijk worden die op het moment van creatie tientallen jaren geleden nog niet waren gedroomd. Tegenwoordig werken onderzoekers in veel laboratoria over de hele wereld aan de eerste versies van een kwantuminternet - een netwerk dat twee willekeurige kwantumapparaten, zoals kwantumcomputers of sensoren, over grote afstanden kan verbinden.

Terwijl het internet van vandaag informatie in bits verdeelt (dat kan 0 of 1 zijn), zal een toekomstig quantuminternet gebruik maken van quantumbits die tegelijkertijd 0 en 1 kunnen zijn. 'Een quantuminternet zal een reeks nieuwe toepassingen openen, van onkraakbare communicatie en cloud computing met volledige gebruikersprivacy tot nauwkeurige tijdregistratie', zegt Matteo Pompili, PhD-student en lid van het onderzoeksteam.

Lees meer details hierover op de website van TU Delft.

Terug naar nieuws overzicht