Zyxel Nebula Together biedt krachtige security en management van netwerken

Peter van der Putten, Zyxel

Zyxel Nebula Together biedt krachtige security en management van netwerken

Peter van der Putten, Zyxel

14-04-2021 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Zyxel Nebula Together biedt krachtige security en management van netwerken

Zyxel is niet het soort leverancier dat zomaar hoog van de toren blaast. Als het spreekt over een mijlpaal en aangeeft zeer trots te zijn, dan is er echt iets aan de hand. Dat is nu het geval, bij de lancering van Nebula Together. Het is een verbetering van het bestaande Nebula-platform en kan eigenlijk gezien worden als een nieuwe strategie als het gaat om de security en het management van netwerken. Peter van der Putten (Head of Channel) vertelt erover.

“Ongeveer vijf jaar geleden introduceerden we ons cloudplatform Nebula”, trapt Van der Putten af. De naam dekt de lading, want Nebula is Latijn voor wolk. “Het heeft er onder andere voor gezorgd dat netwerken veel makkelijker en sneller te implementeren zijn.” De huidige introductie van Nebula Together is misschien wel net zo belangrijk. Niet voor niets koos Zyxel voor één gelijktijdige Europese lancering. 13 april was die belangrijke dag.

Security
Zyxel noemt Nebula Together een nieuwe strategie. Want het is meer dan alleen een verbetering van het bestaande platform. Maar daar begint het wel bij. Er is een nieuw managementplatform, het Nebula Control Center, plus nieuwe firmware. Die firmware-update zorgt voor meer functionaliteiten, met name op het gebied van security. “Heel belangrijk zijn de toevoeging van secure WiFi in en two-factor-authentication”, zegt Van der Putten. “Ook komen we met Collaborative Defense & Response (CDR), wat simpel gezegd inhoudt dat een device in quarantaine wordt gezet wanneer er verdachte activiteiten plaats hebben gevonden die schade aan het bedrijfsnetwerk kunnen aanrichten.”

Nebula Together bevat ook DDPSK, een manier om flexibele gebruikers en IoT-apparaten te beheren. De devices worden automatisch in de juiste acces layer van het bedrijfsnetwerk geplaatst. Ook introduceert Zyxel zijn USG FLEX-firewalls nu voor het eerst binnen Nebula, met een veel bredere functionaliteit dan zijn voorganger, de NSG-serie (Nebula Security Gateway).

Samenbrengen
Maar het gaat niet alleen om de verbetering van het platform. Nebula Together is eigenlijk het resultaat van het op een andere manier kijken naar networking management en -control. Daarbij staat het woord ‘together’ in de naam centraal. Nebula Together brengt het hele netwerk samen binnen één platform en moet er daarmee vooral voor zorgen dat netwerken niet alleen veilig zijn, maar ook makkelijk te monitoren en beheren, als één geheel. Dat gebeurt vanuit het nieuwe Nebula Control Center. “Het woord ‘together’ in de naam slaat allereerst op samenwerken, juist in de tijd waarin we nu zitten”, zegt Van der Putten. “Maar ook op het geheel van één netwerk, de manier waarop alle componenten samenwerken. CDR is bijvoorbeeld het gevolg van een connectie tussen de gateway en het acces point. De introductie van Nebula Together is eigenlijk een samensmelting van de totale expertise die we met Zyxel de afgelopen jaren met het cloudplatform opbouwden op het gebied van access points, switches en de gateways.”

Partners
Nebula Together werd in april gelanceerd door een webinar te geven voor partners die zijn aangesloten bij het nieuwe Zyxel Ally Programme. Een dag later waren de niet-aangesloten partners en eindklanten aan de beurt. Dat partners zo’n prominente rol spelen bij de introductie, is een logische keuze. “We merken dat resellers, met name MSP’s, steeds sterker de behoefte hebben om vanaf afstand te kunnen handelen bij bijvoorbeeld de storing van een access point. Met Nebula Together hoeven ze niet meer in de auto te stappen, maar kunnen ze inloggen in het Nebula Control Center, kijken wat er aan de hand is en eventueel ook op afstand een reboot doen. De kracht van Nebula is dat devices al virtueel in het systeem geconfigureerd kunnen worden. Daar is geen engineer op locatie meer voor nodig. Dat maakt het interessant voor partners, zeker met de huidige Covid-richtlijnen.”

Thuisnetwerk
Het moge duidelijk zijn dat de introductie niet los kan worden gezien van de tijd waarin we nu leven. Het noodgedwongen thuiswerken zorgt ervoor dat het nu extra belangrijk is om goed na te denken over goede en veilige netwerkomgevingen in de thuissituatie. “Er kwam meer vraag om te connecteren van buiten het kantoor naar het kantoor. Dat had impact op onze firewalls. We verhoogden vervolgens het aantal connecties dat we op onze gateways toestaan. Vervolgens hebben we keihard gewerkt aan het verder verbeteren van de oplossing om zo de veiligheid in de thuissituatie te vergroten. Dat is cruciaal. Mensen komen nu met een laptop thuis en delen die vervolgens op het thuisnetwerk, wat doorgaans veel minder goed beveiligd is dan een kantoornetwerk. Een mogelijke oplossing is het opstarten van een software VPN, maar zo’n extra handeling kan een drempel zijn. Ons doel was om er op een volledig geautomatiseerde manier voor te zorgen dat het niet uitmaakt of de werknemer thuis of op de zaak iets opent. De vorm van beveiliging is hiermee thuis en op kantoor precies hetzelfde. Alles wordt compleet veilig terug naar de zaak getunneld. Er is een volledige scheiding tussen privé en zakelijk, maar voor de gebruiker is het een naadloze ervaring. De security is gewaarborgd en de administrator is blij, want die houdt controle over de data.”

Bewustwording
“De cloud is absoluut ‘here to stay’”, geeft hij aan. “De jeugd groeit er volledig mee op. Daarnaast hebben we tijdens deze Covid-periode allemaal gemerkt dat thuiswerken, naast een aantal nadelen, ook veel voordelen biedt. Het zal bij veel bedrijven voor een groot deel de standaard blijven.” De bewustwording rondom het belang van een veilige thuiswerkplek is toegenomen, zo merkt hij. “Zeker bij bedrijven zelf. De werknemers die thuiswerken zijn er zelf nog niet altijd mee bezig, maar ook daar groeit het besef. Dat is ook nodig in deze tijd van Bring Your Own Device en Internet of Things.”

Van der Putten heeft hoge verwachting voor Nebula Together, zeker als hij inzoomt op de Benelux-regio. “De Benelux loopt al jaren voorop als het om de adoptie van Nebula gaat. De technologie is hier goed, de snelheden liggen hoog. Het kan bijna niet anders dan dat het verhaal rond Nebula Together hier aan zal slaan.”

Door: Johan Van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Security