Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/virtual/cms.210.aveqimedia.nl/aveqcms10.php(1769) : eval()'d code on line 1409
Protinus IT helpt klanten strategische doelen te bereiken

Trends zorgen ervoor dat de behoefte aan wendbare IT en dus wendbare contracten alleen maar is toegenomen

Jochem van Zelst, Director Infrastructure Solutions, Protinus
13-03-2021 | door: Johan van Leeuwen en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Protinus IT helpt klanten strategische doelen te bereiken

Sourcing-specialist Protinus IT speelt in op de vraag naar moderne en krachtige ICT-infrastructuren die veilig en kosteneffectief zijn. Jochem van Zelst (Director Infrastructure Solutions) vertelt over de trends die hij ziet, en bespreekt aan de hand van twee cases welke rol Protinus IT kan vervullen.

Volgens de trendwatchers zijn IT-beslissers met zowel business- als operationele trends bezig. “Sommige trends van dit moment, zoals composable business, internet of behaviors, AI engineering en total experience strategy, zijn vooral business gedreven”, concludeert Van Zelst. “Andere trends, van hyper automation, distributed cloud en anywhere operations tot cybersecurity mesh en privacy enhancing computing, hebben vooral betrekking op de operatie. Deze operationele trends gaan over kosteneffectiviteit, security, en het aanpassingsvermogen van de ICT-infrastructuur. De trends zorgen ervoor dat de behoefte aan wendbare IT en dus wendbare contracten alleen maar is toegenomen. Klanten willen de IT-operatie op elk moment aan veranderende business-requirements kunnen laten voldoen. De IT-infrastructuur moet met andere woorden net zo ‘agile’ worden als de organisatie zelf.”

Protinus IT heeft zich ontwikkeld tot een van de hoofdrolspelers in het veld van gestroomlijnde IT-verwerving. Van Zelst: “Klanten vragen ons om alle middelen en expertise die ze nodig hebben bij het toewerken naar hun strategische doelen. Inmiddels zijn we daar erg bedreven in. We maken het met onze contractvorm mogelijk om wendbaar te zijn binnen één contract. Binnen ons partner-ecosysteem kun je namelijk altijd en overal gebruikmaken van de hoogst gecertificeerde partijen, met al hun relevante expertise. Ook as-a-service dienstverlening is in veel vormen en maten beschikbaar in ons netwerk. Op die manier kan een klant inspelen op elke IT-behoefte in zijn organisatie. Dat gaat om organisaties binnen de centrale en lokale overheid, de gezondheidszorg en het onderwijs, maar ook steeds vaker om grotere commerciële bedrijven. Ze blijken allemaal veel baat te hebben bij onze aanpak.”

Businesscase
Van Zelst beschrijft een mooie businesscase om te schetsen hoe Protinus IT te werk gaat. “Samen met Motiv, Vodafone Business en diverse andere expertisepartijen kregen we in 2019 als een consortium twee van de drie percelen van GGI Veilig (Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur, red.) gegund. Die aanbesteding werd uitgeschreven door de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.) met als doel om de digitale weerbaarheid van ruim 330 Nederlandse gemeentelijke organisaties te vergroten. Het raamcontract heeft in eerste instantie een duur van vijf jaar met vier verlengingsjaren. Tijdens die periode leveren we de aangesloten gemeentelijke organisaties managed securitydiensten, -producten, -consultancy, en -expertise. Natuurlijk op een manier die aansluit bij hun behoeftes en die past bij de bestaande omgeving.”

Bij het project draait het om de begrippen beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. De Nederlandse gemeenten hebben een grote verantwoordelijkheid om hun informatievoorziening te beveiligen en te beschermen, zo weet ook Van Zelst. “De eisen op het gebied van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van deze informatiesystemen zijn beschreven in de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid, red.). Samen met de andere consortiumpartners zorgen we ervoor dat de VNG deze richtlijn goed in kan vullen. Dat doen we vanuit een samenwerking waarin we de verschillende expertises van de leden van het consortium bundelen.”

Het consortium biedt de gemeenten een samenhangend portfolio van securityproducten en -diensten dat hen helpt bij het voldoen aan de BIO. Zoals Van Zelst al zei: de leden van het consortium vullen elkaar daarbij goed aan. “Wij zijn met Protinus IT eindverantwoordelijk en geven invulling aan het account- en contractmanagement. Ook geven we de gemeenten met het VNG-webportaal één centrale bron voor alle informatie rondom GGI Veilig. Motiv verzorgt het advies, de levering, de support, het onderhoud en het beheer van het grootste deel van de gevraagde securityproducten en -diensten. Vodafone Business voegt zijn kennis van het totale GGI-netwerk toe. Ook leveren zij het Mobile Device Management (MDM) voor de mobiele devices voor de gemeentes en zijn ze één van de mobiele operators in het contract ‘Gemeentelijke Telecommunicatie Mobiele Communicatie’. Wij zijn met Protinus IT niet alleen geselecteerd voor de securityproducten en -diensten, maar ook voor het bieden van security expertise services als het gaat om de ondersteuning bij de inrichting en uitvoering van het SIEM (Security Information & Event Management, red.), compliancy expertise, vulnerability scanning, penetratietesten, forensics en hardening van systemen van de gemeenten”, geeft hij aan. “Ook hierbij is Motiv één van de primaire partners.”

Actieve netwerkcomponenten
Van Zelst behandelt nog een ander project waar hij trots op is, bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Het UMCG gunde ons de opdracht voor de levering van actieve netwerkcomponenten plus het bijbehorende onderhoud en de dienstverlening. We hebben afgesproken om blijvend aan de veranderende behoeften van het UMCG op het gebied van netwerkinfrastructuur en security te voldoen. Daarnaast ontwikkelt het UMCG nu en in de toekomst diverse nieuwe diensten en services die gebruik zullen maken van dit netwerk. De sourcing expertise van Protinus gaat veel verder dan de netwerk-, IOT-, datacenter- of security expertise van een individueel bedrijf of integrator. Daardoor is het via ons mogelijk om integrale vraagstukken ook als integraal project te beleggen bij de juiste combinatie van expertisepartijen in de markt. Dit is een heel mooie opdracht van UMCG en voor ons want we kunnen onze sourcing-expertise in de volle omvang inzetten.”

Het UMCG vond Protinus IT het meest geschikt omdat ze de vereiste merken en typen uit de huidige installed base uitstekend kunnen leveren en ondersteunen. Bovendien zijn ze in staat om met UMCG in te spelen op elke vraag die zich nu en in de toekomst voor kan doen. “Ons portfolio is in principe oneindig breed én altijd voorzien van de beste expertise. Daarmee zijn we in staat om in te spelen op de toekomstige behoeften van deze klant. We zijn het ‘single point of contact’ en dat is een rol die ons en het UMCG heel goed bevalt.”

Auteur: Johan van Leeuwen en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters