Canalys: Acht procent groei voor wereldwijde PC-markt dit jaar

07-03-2021
Deel dit artikel:

Canalys: Acht procent groei voor wereldwijde PC-markt dit jaar

De wereldwijde PC-markt groeit in 2021 met 8%. Naar verwachting worden 496,8 miljoen units verscheept en profiteren alle segmenten van de markt van de groei. Dit voorspelt onderzoeksbureau Canalys. Een backlog aan device orders van afgelopen jaar wordt versterkt door blijvende vraag vanuit werknemers en studenten door COVID-19 beperkingen.

Leveringsproblemen blijven naar verwachting dit jaar bestaan en zijn de belangrijkste beperking op groei in de markt. Vooral in de eerste helft van 2021 wordt naar verwachting relatief veel groei genoteerd, met 54% verzendingen in Q1 en 7% in Q2. Chromebooks en tablets presteren het best met groeicijfers van respectievelijk 30% en 8%.

canalys-pc-shipments-2020-2022.png

canalys-pc-shipments-2020-2022-3.png

"Na de boom in 2020 staat de PC-markt de komende jaren voor groei", zegt Rushabh Doshi, onderzoeksdirecteur bij Canalys. "Order backlogs en blijvende sterke vraag zorgt voor kansen op de korte termijn, terwijl de grotere installed base van PC-gebruikers in de toekomst significante kansen biedt voor vernieuwingen en upgrades. Canalys hanteert echter een relatief conservatief vooruitzicht met enkelcijferige groei dit jaar en het jaar dat daarop volgt door aanhoudende onzekerheid rondom levering en distributie. Cruciale componenten zoals displays, GPU's en andere kleinere chips zijn moeilijk verkrijgbaar in het grootste deel van 2021 en een deel van 2022, waardoor een significant deel van de vraag niet vervuld kan worden. Concurrenten voor componenten met de automotive-, smart manufacturing- en smart IoT- sectoren zet PC-vendoren eveneens onder druk en minder prioriteit krijgen. Logistiek en transport zijn ook beperkende factoren in het voldoen aan vraag, met vendoren die op duurder luchttransport overstappen om leveringstijden terug te dringen. Indien de industrie deze problemen kan overwinnen kunnen we hogere groeicijfers zien."

Zowel Chromebooks als tablets deden het in 2020 goed. Canalys verwacht dat dit de komende jaren doorzet. Analist Ishan Dutt van Canalys: "Beide alternatieven die veel waarde voor je geld geven ten opzichte van duurdere Windows-apparaten, wat aansluit op segmenten die minder goed bediend worden door Wintel. Het onderwijssegment blijft een belangrijke drijver, met backlogs voor Chromebooks die het meest ernstige zijn van alle PC-backlogs. Canalys verwacht ook dat het bredere commerciële segment de inzet van Chromebooks en tablets vergroot. Naarmate economieën verder worden opengesteld blijft het beperken van menselijk contact van belang. Tablets maken eenvoudige taken in retail, hospitality en de reisbranche eenvoudiger uitvoerbaar. In opkomende markten zijn Android tablets met name van belang aangezien zij een betaalbare overstap naar digitaal onderwijs ondersteunen. Vendoren met gezonde Chromebook en tablet portfolio's zijn de komende jaren goed gepositioneerd voor groei."

canalys-pc-shipments-2020-2022-2.png

Terug naar nieuws overzicht