Canalys: Wereldwijde verkoop van EVs gestegen

12-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canalys: Wereldwijde verkoop van EVs gestegen

De wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen is in 2020 met 39% gestegen tot 3,1 miljoen stuks. De totale verkoop van auto's daalde in dezelfde periode met 14%. Dit blijkt uit cijfers van Canalys. Het onderzoeksbureau voorspelt dat 30 miljoen EV's worden verkocht in 2028 en zij in 2030 goed zijn voor nagenoeg de helft van alle verkochten voertuigen.

"In een moeilijk 2020 voor de automotive industrie is de sterke vraag naar EV's een lichtpunt geweest. Dit zet door wereldwijd in 2021 en daarna, ondanks de economisch uitdagende tijden", aldus Chris Jones, Chief Analyst automotive bij Canalys. Elektrische voertuigen zijn goed voor 5% van de totale autoverkopen in 2020. Dit stijgt naar verwachting tot 7% in 2021. In absolute aantallen gaat het om meer dan 5 miljoen stuks. Ongeveer 1,3 miljoen EV's zijn verkocht in China en Europa in 2020. Dit is vier keer zoveel als in de Verenigde Staten. "EV-verkopen in de VS zijn goed voor slechts 2,4% van de nieuw verkochte auto's, ondanks dat het de thuishaven is van de leidende EV-fabrikant Tesla. Zelfs beleid van een meer ondersteunende Amerikaanse regering zal dingen niet snel veranderen", aldus Jones.

EV-verkopen blijven de rest van het decennium snel groeien. Canalys voorspelt dat zij in 2030 goed zijn voor 48% van de totale autoverkopen. "Snelle groei zet door nu meer elektrische voertuigen worden gelanceerd en overheden beleidsvormen opstellen en behouden om de productie en verkoop van EV's te stimuleren. Het terugdringen van zorgen over bereid met verbeterde prestaties en laadinfrastructuur is noodzakelijk om meer kopers te overtuigen", aldus Sandy Fitzpatrick, VP bij Canalys. "De automotive industrie heeft te maken met ernstige tekorten aan halfgeleiders, dus het beheren van leveranciersketen en productiesystemen om met de groei om te gaan maakt of breekt iedere strategie rondom EV's."

canalys-ev-markt-2020.png

Terug naar nieuws overzicht

Tags

automotive