Intel belicht innovaties rond neuromorfic computing en geïntegreerde fotonica

08-12-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Intel belicht innovaties rond neuromorfic computing en geïntegreerde fotonica

Tijdens het digitale Intel Labs Day-event deelden experts van Intel hun inzichten over verschillende onderzoeksgebieden als neuromorfic computing en geïntegreerde fotonica.  Daarbij werden niet innovaties aangekondigd, zoals de tweede generatie Horse Ridge, een  ryogene quantum control-chip.

Intel introduceerde Horse Ridge II, zijn tweede generatie cryogenische control-chip. Dit is een nieuwe mijlpaal in de voortgang die het bedrijf boekte op het gebied van schaalbaarheid, een van de belangrijkste hordes op het gebied van quantum-computing. Horse Ridge II bouwt voor op innovaties binnen de eerste generatie Horse Ridge-controller en ondersteunt nieuwe, uitgebreidere mogelijkheden en betere integratie voor controle over het quantum-systeem. Nieuwe features zijn onder meer de mogelijkheid om de status van qubits te beïnvloeden en te lezen en controle uit te oefenen over het potentieel van verschillende gates die nodig zijn om verschillende qubits te combineren.

Intel boekt voortgang op het gebied van geïntegreerde fotonica in datacenters

Intel belichtte technologische vooruitgang in het realiseren van de al lang bestaande visie van het bedrijf om fotonica te integreren met goedkoop hoogvolume silicium. Deze vorderingen zijn een cruciale vooruitgang op het gebied van optische interconnects, die inspelen op de groeiende uitdagingen rond het schalen van de prestaties van elektrische input/output (I/O), aangezien rekenintensieve data-workloads het netwerkverkeer in datacenters steeds meer belasten. Intel toonde vooruitgang in belangrijke technologische bouwstenen, waaronder miniaturisatie, dat de weg effent voor een nauwere integratie van optische en siliciumtechnologieën. 

Intel-machine-programmeertool detecteert bugs in code

Intel introduceerde ControlFlag, een machineprogrammeer-researchsysteem dat zelfstandig fouten in code detecteert. Zelfs in een vroeg stadium is dit nieuwe, zelfregulerende systeem veelbelovend als krachtige productiviteitstool om softwareontwikkelaars te helpen bij het tijdrovende werk van debugging. In voorlopige testen trainde en leerde ControlFlag nieuwe fouten in meer dan een miljard ongelabelde regels hoogwaardige productiecode.

Update over Intel’s research rond het neuro-morfisch ecosysteem

Intel deelde een update over de voortgang van de Intel Neuromorphic Research Community (INRC). Deze groep is snel gegroeid sinds de start in 2018 en telt nu meer dan 100 leden. Intel maakte bekend dat Lenovo, Logitech, Mercedes-Benz en Prophesee zijn toegetreden om de waarde van neuro-morfische computing te onderzoeken voor zakelijk gebruik. Daarnaast maakte Intel een samenvatting bekend van de resultaten van het onderzoek van de INRC op het gebied van de neuromorfische testchip Loihi.

Terug naar nieuws overzicht