EnGenius terug met enterprise class Wi-Fi

Sherry Wei, James Roos en Henk Baan - EnGenius

30-11-2020 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

EnGenius terug met enterprise class Wi-Fi

“We zijn terug; en beter dan voorheen”, stelt Sherry Wei, Managing Director bij EnGenius Networks Europe. De 40-jarige Taiwanese onderneming maakt nu niet meer alleen de hardware voor Wi-Fi-netwerken (switches en access points), maar ook bijbehorende software. “We leveren nu complete oplossingen”, vult James Roos aan. Hij is Product Manager bij EnGenius.

Wei gaat een beetje in op de geschiedenis van het bedrijf. Een fabrikant die oorspronkelijk gespecialiseerd is in het maken van netwerkproducten onder meer voor A-merk vendoren. Later is de onderneming ook onder eigen naam netwerkproducten gaan maken. “Daarbij zetten we in op apparatuur (switches en access points) en software voor draadloze Wi-Fi-netwerken. Wij hebben alles zelf in de hand: ontwerp, productie en distributie. Ons hoofdkantoor als mede productie en R&D afdeling bevinden zich in Taiwan, tevens zijn we beursgenoteerd. We gebruiken de chipsets van Qualcomm, dit bedrijf heeft ons als strategische partner aangemerkt. We waren als eerste op de markt met een Wi-Fi 6 2x2 oplossing”, vertelt Wei. Zij voegt eraan toe dat in een test van Network World de EnGenius 11ax (Wi-Fi 6) de snelste was en beter presteerde dan de enterprise-leading merken op de markt.

MKB

EnGenius is al meer dan vijftien jaar actief in de Benelux. De onderneming mikt vooral op het midden- en kleinbedrijf (MKB). “Wij leveren wel apparatuur met enterprise-kwaliteit, maar dan met een gunstige prijs/kwaliteit-verhouding”, aldus Roos. Typische klanten zijn te vinden in toeristische sector: campings, restaurants, hotels. “Maar er is ook veel belangstelling in de educatieve branche: scholen, universiteiten; in Spanje hebben wij bijvoorbeeld als eerste een Wi-Fi 6 oplossing bij een school geïmplementeerd."

Cloud

EnGenius, zo vertelt Roos, levert on prem oplossingen, evenals cloud toepassingen. EnSky is het product voor on prem; daarnaast hebben we de EnGenius cloud oplossing. “Het verschil is waar de controller zit; op de locatie zelf ‘On-Prem’, of in de cloud. Omdat wij veel toegepast worden in het MKB-segment, hebben wij alles uitgevoerd met het grootste gebruiksgemak. Als je een home router kunt configureren, dan kun je eenvoudig aan de slag met onze ezMaster, onze netwerkbeheer software.”

Een netwerk met tienduizend access points is geen probleem voor EnGenius. “Wil je het helemaal makkelijk hebben, dan neem je onze cloud-toepassing. Je hebt geen controller nodig op de pc, laptop of tablet. Je hoeft alleen aan te melden via een account in de EnGenius Cloud; dat bespaart onze partners veel werk. Heb je even niet de beschikking over een laptop of PC dan biedt de EnGenius Cloud To-Go app uitkomst om de meeste zaken op je mobiel te kunnen configureren en monitoren."

Uiteraard beschikt EnGenius ook over oplossingen die een wat ingewikkelder netwerk, bijvoorbeeld met Vlan’s, bedienen. Die hebben meer regels en afspraken over het verkeer. “Daar spelen onze partners, zoals system integrators en managed service providers een hoofdrol om deze omgevingen in te richten. De EnGenius Cloud Premium versie komt in 2021 op de markt. Daarnaast zijn we ook bezig met gateway oplossingen om onze productlijn te verbreden. Hiermee verwachten wij dan ook om in 2021 een portfolio te kunnen bieden voor de volledige netwerkinfrastructuur!"

Benelux

Een kleine vijftien jaar geleden is EnGenius neergestreken in Nederland. “Wij bedienen vanuit Eindhoven de Europese markt”, vertelt Wei. “De Benelux is een erg belangrijke markt voor ons. We beschouwen het als ons Europees thuishonk. We hebben in de loop der jaren een sterke band opgebouwd met onze distributeur.”

Henk Baan, verantwoordelijk voor sales in de Benelux, voegt eraan toe open te staan voor nieuwe relaties. “We gaan de bestaande banden met resellers verstevigen en tegelijkertijd willen we ons netwerk uitbreiden. Wij nodigen belangstellenden uit om met ons contact op te nemen en onze producten uit te proberen; zij kunnen een gratis proefversie krijgen. Partners kunnen beschikken over een enterprise class oplossing voor Wi-Fi met een goede prijs/kwaliteit-verhouding én tegelijkertijd een gezonde marge halen. Ons partnerprogramma voorziet daarin. Bovendien hebben we Nederlandstalige technische ondersteuning toegevoegd en binnenkort komen we met Nederlandse trainingsactiviteiten. Wij zien in de praktijk dat – eenmaal onze oplossingen getest – toekomstige partners onder de indruk zijn van ons portfolio en het gebruiksgemak om de netwerken op te zetten en te beheren.”

Gratis tool

Het grootste struikelblok bij de inrichting van een Wi-Fi netwerk is vaak de plaatsing van de access points. Heel veel factoren, zoals dikte en materiaal van muren en plafonds, spelen een rol om tot een goed dekkend netwerk te komen.

“Daar spelen onze partners een belangrijke rol”, vertelt Baan. “Zij kunnen voor hun klanten het netwerk ontwerpen. Daarbij kunnen ze natuurlijk op onze kennis rekenen. En we hebben ook een gratis tool voor onze geregistreerde partners die helpt bij de juiste inrichting van het netwerk. Deze ezWiFi Planner is beschikbaar via onze partner portal.”

Thuis werken

Wei wil nog even ingaan op de huidige verplichting voor veel mensen om thuis te werken. Dat gebeurt dan gewoonlijk via het bestaande Wi-Fi netwerk waarvan ook de andere huisgenoten gebruik van maken. Dat kan van invloed zijn op de prestaties van het netwerk, aldus Wei. “Daar biedt onze cloud oplossing de helpende hand”, licht zij toe. “Iedereen met de juiste rechten kan dan het netwerk inrichten. Dat kan de eindgebruiker zijn die onze Cloud To-Go app gebruikt. Of op afstand door de netwerkbeheerder van het bedrijf die eventueel ook een voorgeconfigureerd access point kan leveren.”

Door: Teus Molenaar

Foto VLNR: Sherry Wei, James Roos en Henk Baan - EnGenius

Terug naar nieuws overzicht
Cloud