Jochem van Zelst, Protinus IT: Ook in infrastructuurmarkt groeit behoefte aan sourcing

Jochem van Zelst, Protinus

Jochem van Zelst, Protinus IT: Ook in infrastructuurmarkt groeit behoefte aan sourcing

Vincent Verbriesen, Protinus

25-11-2020 | door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Jochem van Zelst, Protinus IT: Ook in infrastructuurmarkt groeit behoefte aan sourcing

Sinds september dit jaar is Jochem van Zelst in dienst als Director Infrastructure Solutions bij Protinus IT met als belangrijkste opdracht de positie van Protinus in de infrastructuurmarkt verder uit te bouwen. “De vraag naar infrastructuur oplossingen en diensten is steeds vaker integraal”, vertelt Van Zelst. “Managed sourcing van Protinus sluit daar naadloos op aan en we zien daarin een groeiende behoefte.”

Volgens Jochem van Zelst en Protinus-directeur Vincent Verbiesen vraagt de ICT-markt meer en meer om échte wendbaarheid. “Wij riepen tien jaar geleden al dat de markt zich in die richting ontwikkelt”, vertelt Verbiesen. “De traditionele 'transactionele' manier van IT-producten en -diensten inkopen maakt sindsdien steeds meer plaats voor het verwerven van totaaloplossingen en dan het liefst 'as-a-service'. Met onze manier van werken – contracten afsluiten met een netwerk van verschillende gespecialiseerde partners – willen we klanten wendbaar maken zodat ze op elk gewenst moment kunnen inspelen op welke technologische ontwikkeling dan ook. Dankzij ons partnernetwerk zijn we altijd in staat om onze klanten 'best of breed' te bieden binnen elk deelgebied.”

Verbiesen vervolgt: “Om de gewenste totaaloplossingen te kunnen leveren moeten IT-resellers steeds meer verschillende technieken en specialismen bij elkaar kunnen brengen. En dat wordt er met de toenemende complexiteit en diversiteit van moderne infrastructuren niet makkelijker op. Die zijn veelal opgetrokken uit veel verschillende hardware- en softwaretechnologieën en services, allemaal met bijhorende dienstverlening. Daarom hebben we Jochem van Zelst aangesteld. Met zijn jarenlange ervaring met onder meer netwerk- storage- en security infrastructuur, opgedaan bij system integrator Telindus en verschillende VAR's, kan hij als geen ander onze integrale propositie op het gebied van Infrastructure Solutions verder aandrijven.”

'Oneindig veel mogelijkheden'
Van Zelst ziet bij Protinus 'oneindig veel mogelijkheden' bij het invullen van klantbehoeftes. “Wat mij trekt in deze nieuwe functie is de typische Protinus-formule van 'sourcing': voor elke klantvraag het juiste partnergremium bij elkaar zoeken”, vertelt de kersverse directeur. “De meeste VAR's en system integrators hebben hun eigen winkel met eigen proposities, eigen vendoren, eigen merken en eigen service-organisaties. Maar de steeds complexere en meeromvattende klantvragen zijn bijna nooit meer vanuit één zo'n winkel te beantwoorden. Daar zit de kracht van Protinus: partners beoordelen op hun kracht om specialisme en toegevoegde waarde te leveren richting (eind)klanten.”

Verbiesen en Van Zelst verwachten dat de Protinus-formule voor de infrastructuurmarkt een enorme vlucht zal nemen. “Ik zie de infrastructuurbehoefte steeds vaker als een integraal vraagstuk op ons afkomen in andere nieuwere contractvormen”, vertelt Van Zelst. “Niet alleen vanuit overheidsorganisaties maar ook vanuit bedrijven en inkooporganisaties. Daar zien we een groeiende behoefte aan het combineren van IT-mensen, -middelen, -technologieën en -diensten tot één oplossing en binnen één contract. In de toekomst gaan we daar meer en meer in investeren.”

Kennis en ervaring
Volgens Verbiesen is de toegevoegde waarde van Jochem van Zelst dat hij precies de kennis en ervaring heeft om de verschillende vormen van specialismen en contractvormen samen te brengen tot één oplossing. “Dat gaat ons en onze klanten verder brengen, vooral omdat het vakgebied rondom infrastructuren zich ontwikkelt richting software defined en zich steeds vaker afspeelt in hybride en (multi)cloud omgevingen.”

“Onze klanten hebben er behoefte aan dat wij hen in staat stellen om op elk gewenst moment in te kunnen spelen op (toekomstige) technologische ontwikkelingen”, merkt Verbiesen op. “Ze willen hun probleem opgelost hebben, op de beste wijze, met de best passende technologie, met voorspelbare kosten en nog belangrijker: met ‘best of breed’ marktpartijen. Veranderen hun behoeftes, dan willen ze meteen kunnen schakelen. Wendbaarheid is daarom van cruciaal belang.”

De kracht van Protinus
De nieuwe Director Infrastructure Solutions heeft al flink rondgekeken in het rijke partnernetwerk van Protinus en gezien wat er allemaal mogelijk is. “Door de opmars van contractvormen als 'As-a-Service' is de complexiteit van infrastructuren behoorlijk toegenomen. Bovendien ontstaat er meer en meer behoefte om deze contractvormen met elkaar te combineren. Juist daar ligt de kracht van Protinus. Als geen ander zijn wij in staat meerdere kwadranten: hardware – van tablet tot datacenter – maar ook software, system-integrating, as-a-service diensten en human skills met elkaar te combineren in één contract. Juist daarom hebben we de ultieme formule in handen voor de ontwikkelingen die de markt juist nú doormaakt. Ik ben ervan overtuigd dat deze formule ook de komende jaren onze klanten goed gaat helpen.”

“Een mooi voorbeeld is de toenemende vraag naar de digitale (thuis)werkplek. Zo'n concept bestaat niet alleen uit handhelds en werkplek-apparatuur voor de (eind)gebruiker, inclusief de combinatie met een Microsoft-suite of ander Office-pakket. Een VDI-infrastructuur, security en de uitwijk naar cloud horen daar ook bij. Klanten zien dit het liefst in één contractvorm en wensen deze complete digitale werkplek voor een prijs per medewerker per maand. Daarmee kan de klant zich focussen op businessdoelstellingen, beleid en regie, en kan men de dagelijkse operatie toevertrouwen aan gespecialiseerde marktpartijen: Van zelf doen naar laten doen.”

Managed Sourcing platform
Het Managed Sourcing platform van Protinus bestaat uit marktkennis, klantenkennis, partners en vooral wat deze partners leveren aan gespecialiseerde diensten, technologieën, oplossingen en expertise. “Met dit platform kunnen wij de behoefte van onze klanten koppelen aan de juiste combinatie van marktpartijen”, benadrukt Verbiesen nog maar eens ter afsluiting. “De komst van Jochem en zijn kennis van Infrastructure Solutions geeft daar een enorme impuls aan.”

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Security