Vraag naar PC's, tablets en Chromebooks opnieuw gestegen
13-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Vraag naar PC's, tablets en Chromebooks opnieuw gestegen

De PC-markt is in het derde kwartaal opnieuw gegroeid. Lenovo is marktleider en leverde 23,5 miljoen tablets, notebooks en desktopsystemen. Apple volgt op de voet met 22,1 miljoen units. De rest van de top vijf bestaat uit HP, Dell en Samsung. Onder meer tablets en Chromebooks doen het goed.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Canalys. Chromebooks zijn het best presterende segment van de markt; het aantal verscheepte Chromebooks is met 122% gestegen tot 9,4 miljoen stuks. Ook de vraag naar zogeheten detachables - waaronder tablets en notebooks - groeit met 88% fors. De vraag naar desktops is juist met 32% afgenomen. Binnen dit segment laten all-in-one-systemen wel groei zien.

canalys-tablet-chromebooks-q3-4.png

canalys-chromebooks-tablet-q3-2020.png

Betaalbare systemen tijdens pandemie

Als we inzoomen op de cijfers blijkt dat de vraag naar tablets met 43% is gestegen naar 44,3 miljoen stuks. Het aantal verscheepte Chromebooks groeide tot 9,4 miljoen units, een stijging van 122% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Beide categorieën bieden relatief betaalbare systemen waarnaar de vraag tijdens de pandemie is gestegen. Canalys voorspelt dat deze ontwikkeling zich op de korte termijn voortzet. Vendoren en channelpartners zetten dan ook in toenemende mate in op de productie en distributie van tablets en Chromebooks.

canalys-chromebooks-tablet-q3-2020-2.png

Grootste vendoren noteren allen groei

De vijf grootste tabletvendoren laten in het derde kwartaal allen groei zien, zowel op jaarlijkse basis als ten opzichte van Q2 2020. Apple behoudt zijn positie als marktleider met 15,2 miljoen verscheepte tablets en een groei van 47%. Samsung volgt met 80% groei tot 9 miljoen verscheepte units. Het is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2015 dat Samsung dergelijke cijfers presenteert. Huawei doet het eveneens goed en bouwt voort op zijn sterke positie in China en Europa. Dit levert het bedrijf een groei van 38% op en 5,1 miljoen verscheepte tablets. Amazon en Lenovo ronden de top 5 af met respectievelijk 8% en 59% groei.

"Tablet maken een opleving door aangezien zij in een cruciale tijd een perfecte balans leveren tussen mobiliteit en rekenkracht in een breed aantal prijscategorieën", zegt Victoria Li, analist bij Canalys. De tabletmarkt krimpt sinds 2015, waarbij de markt alleen in de eerste twee kwartalen van 2020 groeide. "Tablets zijn een logische keuze voor nieuwe PC-gebruikers die iets eenvoudigs en betaalbaars willen om mee te werken. De beschikbaarheid van Android en iOS op tablets maakt het eenvoudig voor ouders, studenten en onderwijzers die voor het eerst in hun leven met leren op afstand te maken krijgen. Zij geven de voorkeur aan de eenvoud van het installeren van apps die deze platforms aanbieden. Een andere factor die bijdraagt is de rol die deze tablets spelen in het versnellen van de digitale transformatie die veel bedrijven doormaken. Door cruciale fasen in hun customer- en sales journeys te verbinden helpen de apparaten bedrijven de storm te trotseren. Tablets bevinden zich in het vervolg in het hart van iedere digitale transformatie."

canalys-chromebooks-tablet-q3-2020-3.png

HP leidt markt voor Chromebooks

Ook vendoren van Chromebooks doen het goed. HP leidt de markt en verdubbelt het aantal verkochte units tot 3,2 miljoen stuks. Vooral vanuit de VS is veel vraag naar Chromebooks van het bedrijf. Lenovo zag de vraag fors stijgen en verscheepte 1,8 miljoen units, een stijging van 300% ten opzichte van een jaar eerder. Dell, Acer en Asus ronden de top vijf af en laten met hun Chromebook-verkopen allen recordcijfers zien.

Terug naar nieuws overzicht