Meer vraag naar security voor de public cloud en as-a-Service

03-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meer vraag naar security voor de public cloud en as-a-Service

Cyberbeveiligingsoplossingen voor de public cloud en 'as a Service' is in het eerste kwartaal van 2019 in een stroomversnelling zijn gekomen. De implementatiemodellen groeiden gezamenlijk met 46,0% op jaarbasis. Dit soort oplossingen was goed voor 17,6% van de totale marktwaarde voor cyberbeveiliging, tegenover 13,8% in dezelfde periode een jaar geleden. Ook de virtuele beveiligingsapparaten en agentoplossingen groeiden sterk, een stijging van 18,2% op jaarbasis.

Dit blijkt uit meest recente onderzoek van Canalys' Cybersecurity Analysis service. De traditionele hard- en software-implementaties domineren nog steeds en vertegenwoordigen bijna 75% van het totaal. Beide modellen bleven groeien, maar met iets meer dan 8% in een trager tempo. Dit illustreert volgens Canalys een verschuiving in de markt nu organisaties meer gegevens en werklast in de public cloud willen beschermen. Leveranciers hebben nieuwe manieren geïntroduceerd om zaken te doen met kanalen en zakelijke klanten op het gebied van inkoop, consumptie en onderhoud, maar ook om de activiteiten in steeds complexere IT-omgevingen te vereenvoudigen.

Voor 9,7 miljard dollar verscheept

In totaal is in het laatste kwartaal voor 9,7 miljard dollar aan beveiligingsoplossingen verscheept. Dit komt neer op een stijging van 14,2% ten opzichte van de 8,5 miljard dollar aan verscheepte producten in het eerste kwartaal van 2018. "Investeringen in cybersecurity laten geen tekenen van vertraging zien, aangezien het een prioriteit blijft voor alle organisaties. De veiligheidsindustrie zal immuun zijn voor de steeds uitdagender wordende macro-economische en politieke omgeving", zegt Canalys Principal Analyst Matthew Ball. "Recente spraakmakende ransomware-aanvallen hebben ertoe geleid dat organisaties grote bedragen betalen om weer toegang te krijgen tot kritieke IT-systemen en gegevens. Het versterken van beveiligingsstrategieën over apparaten, infrastructuur, perimeters en toepassingen heen zal van cruciaal belang blijven. Het verhogen van de opleiding van werknemers en het verkrijgen van een uitgebreidere cybersecurity verzekering zal ook belangrijk zijn om deze bedreigingen tegen te gaan."

canalys-security-investeringen-q1-2019.png

De top vijf marktleiders op het gebied van cybersecurity in het eerste kwartaal van 2019 bestaat uit Cisco, Palo Alto Networks, Symantec, Check Point en Fortinet. Deze partijen hebben gezamenlijk 34% van de markt in handen. Cisco breidde zijn voorsprong in netwerkbeveiliging uit, maar Palo Alto Networks en Fortinet blijven sneller groeien omdat ze alle drie een aandeel namen. McAfee, Symantec en Trend Micro blijven de marktleiders op het gebied van endpointbeveiliging, maar de concurrentie neemt toe. Crowdstrike, Carbon Black en Cylance maken de meeste winst. Symantec is leider op het gebied van web- en e-mailbeveiliging. Wat de nieuwere implementatiemodellen betreft, onderscheidt Trend Micro zich volgens Canalys door de vereenvoudiging van zijn licenties om klanten in staat te stellen verschillende typen producten te kopen.

'Marktaandeel vergroten blijft moeilijk'

"Het blijft moeilijk voor leveranciers om hun marktaandeel te vergroten zonder aanzienlijke investeringen of acquisities, vanwege het huidige aantal actieve leveranciers en de toenemende concurrentie", aldus Claudio Stahnke, analist bij Canalys Research. "Naarmate er nieuwe bedreigingen opduiken zullen er meer startende ondernemingen ontstaan, waardoor de toch al drukke markt nog verder zal worden uitgebreid. Differentiatie zal de sleutel zijn, maar ook het bieden van een keuze van implementatie en vereenvoudigde licenties is van vitaal belang".

"De uitdaging voor organisaties in zowel de publieke als private sector is om gelijke tred te houden met de evoluerende en diverse bedreigingen", voegt Stahnke toe. "Velen zullen denken dat ze te klein zijn of niet hoog genoeg in de belangstelling staan om het doelwit te zijn, maar hackers zullen proberen om eventuele kwetsbaarheden uit te buiten. Dit creëert mogelijkheden voor kanaalpartners om hun mogelijkheden uit te breiden om meer holistische cybersecurityoplossingen en -diensten met meerdere implementatiemodellen te beoordelen, aan te bevelen, te implementeren, te integreren en te beheren."

Het kanaal was goed voor 92,3% van de verzendingswaarde in het eerste kwartaal.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security