Langetermijnstrategie voor duurzaam ondernemen ontbreekt bij 72% van de bedrijven

Ward Estoppey

11-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Langetermijnstrategie voor duurzaam ondernemen ontbreekt bij 72% van de bedrijven

Onderzoek van het ING Economisch Bureau toonde vorig jaar aan dat kostenbesparing de belangrijkste drijfveer is voor mkb-bedrijven om aan duurzaamheid te doen. Nieuw onderzoek in opdracht van Epson Nederland laat echter een heel ander beeld zien: maar liefst 68 procent laat weten dat kostenbesparing niet de belangrijkste overweging is.

Uit het nieuwe Epson onderzoek onder ruim 400 mkb-ondernemers in Nederland blijkt dat de intrinsieke waarde van groen ondernemen een veel grotere rol speelt dan kostenbesparing. Maar liefst 73 procent van de ondervraagde Nederlandse mkb’ers geeft aan zich zorgen te maken over het milieu en dat als een belangrijke beweegreden te zien voor groener ondernemen. Slechts 16 procent geeft aan alleen maar duurzaam te ondernemen om kosten te besparen.

“Dit essentiële verschil kan wellicht verklaard worden door het feit dat het mkb zich aan het voorbereiden is op de strengere milieuwetgeving en dat men zich hierdoor bewuster is geworden van de milieuproblematiek en het belang van groen ondernemen,” zegt Ward Estoppey (foto), Channel Marketing Manager bij Epson Nederland. “Daarnaast is groen ondernemen ook iets wat personeel, klanten en leveranciers steeds belangrijker vinden. Het staat simpelweg bij iedereen hoger op de agenda, dat zie je bijvoorbeeld ook aan het groeiende aantal zonnepanalen in ons land.”

Meer duurzaamheidseisen van personeel, klanten en aan leveranciers

Uit het onderzoek blijkt dat personeel, klanten en leveranciers ook steeds meer duurzaamheidseisen stellen aan de mkb-ondernemers. Bijna de helft (43 procent) van de ondervraagden stelt zelf duurzaamheidseisen aan zijn leveranciers en 76 procent vindt het belangrijk dat zijn leveranciers zelf ook groen ondernemen.

Twee derde (63 procent) van de Nederlandse mkb’ers is zich ervan bewust dat duurzaam ondernemen ook steeds belangrijker wordt voor het personeel, ten opzichte van 57% van zijn klanten. Maar liefst 82 procent van de mkb’ers denkt dat het grote gevolgen gaat hebben voor de onderneming als de organisatie de komende jaren niet groen gaan ondernemen.

We zijn goed op weg, maar het kan nog beter

Nog steeds ligt de focus voor de meeste mkb’ers op duurzame energie (59 procent). Maar duurzame kantoorinrichting en een duurzamer kantoor is met 54 procent ook erg populair. Focust nu nog slechts 12 procent zich op duurzaam transport, op de lange termijn zegt 22 procent hier wel naar te willen gaan kijken. Ook duurzame productie wordt als belangrijker gezien op de lange termijn: nu nog 9 procent en voor de toekomst 17 procent. Bij 62 procent van de ondervraagde mkb’ers speelt duurzaamheid bovendien een rol wanneer ze grote investeringen moeten doen.

Toch heeft het merendeel van de Nederlandse mkb’ers (72 procent) nog geen langetermijnstrategie voor duurzaamheid. Zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat 61 procent van de ondernemers vindt dat er niet voldoende informatie voorhanden is over groen ondernemen en een overgrote meerderheid van 92 procent vindt dat de overheid meer zou moeten doen om duurzaam ondernemen te stimuleren, vraagt Epson zich af?

"Het is goed om te horen dat een duurzame kantoorinrichting en een duurzamer kantoor hoog op de agenda staan bij mkb Nederland", zegt Estoppey. "Bij Epson streven wij naar het ontwikkelen van duurzame producten. Zo gebruiken onze zakelijke WorkForce inkjetprinters tot 96% minder energie dan laserprinters, produceren zij tot 94% minder afval dan laserprinters en stoten zij tot 92% minder CO2 uit dan laserprinters." 

Terug naar nieuws overzicht