Gartner: 'Cloud computing vormt belangrijkste bedrijfsrisico'
18-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: 'Cloud computing vormt belangrijkste bedrijfsrisico'

Cloud computing biedt bedrijven interessante mogelijkheden, maar zorgt ook voor risico's. Cloud computing is zelfs de belangrijkste zorg voor risk-, audit-, financiële en compliance managers wereldwijd.

Dit blijkt uit Emerging Risks Report van onderzoeksbureau Gartner, waarvoor 110 senior risk-, audit-, financiële en compliance managers bij grote organisaties wereldwijd zijn ondervraagd. Cloud computing wordt door de respondenten voor het tweede jaar op rij aangewezen als belangrijkste zorgenpunt. Ook andere security-risico's, zoals het tijdig melden van security-incidenten en compliance met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), staan in de top 5.

Social engineering en AVG-compliance

Social engineering en compliance met de AVG wordt genoemd als de twee risico's die de grootste schade kunnen aanbrengen aan een organisatie indien deze risico's niet adequaat worden opgepakt door risk managers. Tegelijkertijd ziet slechts 18% van de respondenten social engineering op dit moment als een significant bedrijfsrisico.

Gartner voorspelt dat security-gerelateerde dreigingen organisaties op onvoorspelbare wijze gaan beïnvloeden. Tot 2022 zijn tenminste 95% van alle cloud security problemen toe te schrijven aan een organisatie, stelt het onderzoeksbureau. Naarmate meer geavanceerde aanvalstactieken zoals social engineering worden ingezet om gevoelige data te stelen, zouden organisaties hun security team moeten uitbreiden om de continu ontwikkelende digitale risico's af te dekken.

Cloud adoptie neemt verder toe

Ook wijst Gartner erop dat de omarming van de cloud de komende jaren alleen maar verder gaat toenemen. Het onderzoeksbureau voorspelt dat de cloud computing markt 2021 zo'n 300 miljard dollar waard is. Bedrijven kiezen vooral voor clouddiensten om digital business-initiatieven te realiseren, aangezien de cloud de snelheid en flexibiliteit geeft die hiervoor nodig is. Het omarmen van de cloud kan daarnaast significante kostenbesparingen opleveren en zorgen voor nieuwe inkomstenbronnen.

Uit cijfers van het onderzoeksbureau blijkt dat de cloud bedrijven tegelijkertijd echter forse schade oplevert. Zo schat Gartner dat bedrijven wereldwijd in de afgelopen twee jaar 400 miljard dollar hebben verloren door digitale diefstal en fraude. Gartner adviseert bedrijven daarom op bestuursniveau aandacht te besteden aan IT security en een essentieel onderdeel te maken van de groeistrategie voor hun digitale business.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud