6,3% minder smartphones verscheept in Europa
09-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

6,3% minder smartphones verscheept in Europa

De vraag naar smartphones in Europa neemt af. Het aantal verscheepte smartphones is in het eerste kwartaal van 2018 met 6,3% op jaarbasis gedaald. Dit is de grootste daling die ooit in één kwartaal tijd is geregistreerd. In totaal werden 30,1 miljoen smartphones verscheept.

Dit blijkt uit cijfers van Canalys. In West-Europa is de daling met 13,9% het grootste. Het aantal verscheepte smartphones is in Centraal- en Oost-Europa wel gestegen. Het aantal units lag in Q1 2018 12,3% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder en komt uit op 15,9%. De stijging is volgens Canalys vooral te danken aan de Russische markt.

Nieuw tijdperk

"Dit is een nieuw tijdperk voor smartphones in Europa", zegt Ben Stanton, analist bij Canalys. "De paar resterende groeimarkten zijn onvoldoende om de verzadigde markten te compenseren. We bewegen van een groeitijdperk naar een cyclisch tijdperk. Dit representeert een nieuwe uitdaging voor gevestigde spelers en we verwachten dat verschillende kleine merken de markt in de komende jaren zullen verlaten."

canalys-smartphones-q1-2018.png

Samsung is grootste speler

Samsung is opnieuw de grootste speler met 15 miljoen verscheepte smartphopnes. Het bedrijf zag het aantal verscheepte units met 15% teruglopen. Vooral de low-end en mid-range modellen van het bedrijf staan onder druk door Huawei en Xiaomi. De hoge prijs van de Galaxy S9 en de vroegtijdige lancering van de Galaxy S8 heeft echter voor een flink hogere gemiddelde verkoopprijs gezorgd. De totale waarde van Samsung's verscheepte units is hierdoor 20% hoger.

Apple presteert het best in de markt en heeft 10 miljoen units verscheept in Q1 2018. Dit is echter nog steeds een daling van 5,4% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De vraag naar de iPhone X is ten opzichte van Q4 gedaald; 25% van de units die Apple verscheepte was een iPhone X. Dit blijft echter het model dat door Apple het vaakst in Europa wordt verscheept. Canalys verwacht dat de rest van het portfolio van Apple in de rest van het jaar belangrijker wordt. Zo is 25% van de verscheepte units in Q1 een iPhone Se, 6 of 6S, terwijl deze modellen meer dan twee jaar oud zijn.

Stijging voor Huawei

Huawei zag het aantal verscheepte units tegen de trend in met 38,6% groeien tot 7,4 miljoen stuks. Het bedrijf wist van zijn nieuwe P Smart in het eerste kwartaal ruim 1 miljoen stuks te verschepen. Het vertraagde vlaggenschip P20 heeft er echter voor gezorgd dat relatief weinig verscheepte units premium smartphones waren. Ondanks de forse toename in het aantal verscheepte units, is de totale waarde van alle verscheepte units met slechts 1,7% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Canalys verwacht dat de gemiddelde verkoopprijs zal stijgen nadat de P20 in Q2 is gelanceerd.

Meer informatie is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht