Geen uitstel voor AVG compliance voor ICANN

26-04-2018 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Geen uitstel voor AVG compliance voor ICANN

ICANN, dat de wereldwijde registratie van domeinnamen overziet, krijgt geen uitstel op de GDPR-wetgeving. Dat wil zeggen dat de organisatie vanaf volgende maand de wet overtreedt.

Het gaan om de zogenaamde Whois-gegevens, die betrekking hebben op onder meer de naam, het adres en emailadres van de persoon die een domeinnaam registreert. Die gegevens zijn vrij opzoekbaar en als het om persoonsgegevens gaat mag dat niet onder de nieuwe datawetgeving die op 25 mei in Europa van kracht gaat.

Geen uitstel

ICANN liet eerder deze maand al verstaan dat het graag een uitzondering op de wet krijgt door ze een jaar lang niet toe te passen. In die tijd zou ICANN het systeem kunnen vernieuwen. In een nieuwe ontmoeting met de Europese privacybeschermers, de Article 29 Working Party, heeft ICANN echter opnieuw te horen gekregen dat het de Europese privacywetgeving zonder uitstel moet naleven en dat emailadressen van privépersonen geanonimiseerd moeten worden.

ICANN wijst er op dat het in totaal met 2.500 spelers samenwerkt, wat het aanpassen van het Whois-protocol traag en lastig maakt. Maar het verdient wel de nuance dat de organisatie een reputatie heeft van zeer traag tot beslissingen te komen. Zo duurde het jaren om het bestuur van de organisatie uit Amerikaanse handen los te trekken.

Gebrek aan plan B

Daar komt nog bij dat de organisatie nu pas actief naar buiten komt om de problematiek aan te kaarten, terwijl de wettelijkheid van Whois al jaren in twijfel wordt getrokken en de GDPR-wetgeving al twee jaar klaar is. Het lijkt er dus op dat ICANN vooral gehoopt heeft om uitstel te krijgen en nu in de problemen komt bij gebrek aan een plan B.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht

Tags

compliance, AVG