Daadwerkelijk toepasbare Enterprise Architectuur – Deel I

05-07-2017 | door: Blog
Deel dit artikel:

Daadwerkelijk toepasbare Enterprise Architectuur – Deel I

Enterprise Architectuur (EA) moet in de ‘snelle tijd van nu’ op een andere manier ingevuld worden. Architectuur moet zich richten op eenvoud, snelheid en vertrouwen. Met een zevental principes kan mijns inziens aan deze manier richting worden gegeven. In deze blog blog zal ik hier kort op ingaan. In Deel II zal dit uitgebreid uitgewerkt worden.

 1. Significante veranderingen binnen 3 maanden doorvoeren
  Ook significante veranderingen in een organisatie moeten binnen 3 maanden doorgevoerd kunnen worden. Op het moment dat dit niet het geval is, is de Enterprise Architectuur te complex. Dit betekent dat de “bouwblokken” van de organisatie te moeilijk inwisselbaar zijn. Deze bouwblokken zijn bijvoorbeeld bedrijfsfuncties (incl. processen), applicaties en hardware.
 2. Niemand zit erop te wachten om over Enterprise Architectuur te praten
  Enterprise Architectuur wordt vaak geassocieerd met veel complexiteit en hardcore ICT. Daarnaast zijn de opgeleverde producten vaak alleen voor architecten te doorgronden. Hierdoor is er weinig begrip voor de meerwaarde van EA en laat iedereen de discussies graag aan zich voorbijgaan.
 3. 80% is goed genoeg
  Vanwege de constante verandering en voortschrijdend inzicht is 80% goed genoeg. Het uitwerken van 100% kost immers te veel tijd en de laatste 20% levert relatief te weinig op.
 4. Enterprise Architectuur is voor 20% IT
  EA bestaat uit veel meer. Namelijk uit mensen, processen, technologie, de omgevingen van de organisatie en de samenhang tussen al deze componenten.
 5. Enterprise Architectuur is een sociale wetenschap
  Het primaire proces dat Enterprise Architectuur ondersteund, is verandering in organisaties. Aangezien er niets moeilijker is dan het veranderen van mensen is het veel meer een sociale wetenschap dan bijvoorbeeld iets exacts.
 6. De Enterprise Architect hoort bij de CEO ‘op schoot’ te zitten
  De CEO is degene die primair de veranderingen in organisaties moet uitdragen. Om dit optimaal te ondersteunen moet een Enterprise Architect bij de CEO op schoot zitten.
 7. Draagvlak is onzin
  Ondernemingen als Spotify, YouTube en Apple veranderen continue hun apps en de functies in deze apps. Creëren zij hier ooit eerst draagvlak voor? Het is mogelijk op basis van vertrouwen, nieuwe applicaties en nieuwe functionaliteit aan gebruikers ter beschikking te stellen.

Door deze 7 principes toe te passen op de Enterprise Architectuur wordt Enterprise Architectuur beter toepasbaar. Deze toepasbaarheid is noodzakelijk om organisaties snel en doordacht te veranderen.

 

Enterprise Architectuur moet worden ingezet om snelle en efficiënte veranderingen te faciliteren. Dit kan alleen als de boodschap vanuit de juiste positie op een eenvoudige manier uitgedragen wordt. Daarnaast moet de organisatie ook daadwerkelijk in staat zijn om snel en efficiënt te veranderen. Dit vraagt naast vertrouwen, om flexibele medewerkers, processen en technologie. Eenvoud is ‘alles’ en is hier de belangrijkste voorwaarde!

In Deel II van Toepasbare Enterprise Architectuur zal dieper ingaan worden op de 7 genoemde principes.

Door: Christian Broodman

Terug naar nieuws overzicht