Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
11-03-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aantal werkloze ICT’ers is met 12% gedaald

Het aantal WW-uitkeringen voor ICT’ers is in 2016 met 12% gedaald. Desondanks zijn er nog altijd 7.600 ICT’ers in Nederland werkloos. Tegelijkertijd is bijna de helft van de ICT-vacatures (48 procent) voor bedrijven moeilijk om te vervullen.

Dat blijkt uit het Factsheet Arbeidsmarkt ICT, die door UWV is gepubliceerd tijdens het samen met Microsoft georganiseerde Continuous Learning-event. Op het event kwamen 150 werkzoekenden met een uitkering in contact met opleiders en potentiële werkgevers. Het is de tweede keer dat Microsoft en UWV de handen ineenslaan om ICT’ers met een WW-uitkering te helpen om een baan te vinden.

Veel ICT'ers moeten omscholen
“De ICT-sector profiteert van de herstellende economie en de toegenomen investeringsbereidheid, en dat levert kansen op voor werkzoekenden in de ICT-sector”, zegt Bruno Bruins, bestuursvoorzitter van UWV. “De krapte op de arbeidsmarkt is nergens groter dan in de ICT, maar dat betekent niet dat iedereen gelijk aan het werk kan. Moeilijk te vervullen vacatures zijn vooral die voor programmeurs, systeemanalisten, software-engineers, securityspecialisten en infrastructuurarchitecten. Voor veel werkzoekende ICT’ers betekent dit, dat zij zich moeten omscholen. Samen met Microsoft bieden we met het Continuous Learning-event netwerk- en leermogelijkheden binnen de sector.”

Uit cijfers in de Factsheet Arbeidsmarkt ICT blijkt verder dat de beroepsgroep van ICT’ers tussen 2013 en 2016 groeide met 49.000 mensen, waarvan 9.000 zelfstandigen. Ook wordt duidelijk dat de werkloosheid onder ICT’ers zich vooral concentreert onder ouderen: 36 procent van de WW-uitkeringen in de ICT-sector wordt verstrekt aan 55-plussers. Bovendien wordt slechts één procent van de vervulde vacatures ingevuld door mensen in die leeftijdsgroep, het laagste percentage van alle beroepsgroepen.

Vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan
“Technologie verandert de inhoud van ons werk”, zegt Ernst Jan Stigter, algemeen directeur van Microsoft Nederland. “Nu al zien we dat op de ICT-arbeidsmarkt vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten en dat werkzoekenden de aansluiting met nieuwe technologie missen. Bij Microsoft geloven we echter dat digitale transformatie mensen moet helpen om meer te bereiken. En we willen iedereen in Nederland daarvan laten profiteren – van jong tot oud. Voor ons reden om onze samenwerking met UWV te versterken en voor het tweede jaar op rij het Continuous Learning-event te organiseren.”

Terug naar video overzicht