Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
10-02-2017 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Fujitsu Experience Center The Bridge toont nieuwe technologische mogelijkheden

De opening van het nieuwe Experience Center ‘The Bridge’ van Fujitsu Nederland stond op maandag 6 februari volledig in het teken van innovatie en digitale transformatie binnen organisaties. Bas de Reus, Algemeen Directeur van Fujitsu Nederland was de gastheer van een gezelschap van 50 persoonlijk uitgenodigde gasten. Naast de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, de heer van Beek, de Japanse Minister Setsuko Kawahara, waren ook Duncan Tait, Senior Executive Vice President, CEO Fujitsu EMEIA & Americas en Dr. Joseph Reger, Fujitsu Fellow, Chief Technology Officer, EMEIA aanwezig. Zij gaven bij deze opening hun visie over digitale transformatie en de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI). Een bijzondere gast bij de opening was Peter van Uhm, voormalig Commandant der Nederlandse Strijdkrachten, die sprak over innovatie en leiderschap. Hij gaf een indrukwekkende speech. Van Uhm zet zich nu in voor www.hulphond.nl

“De digitale transformatie is in volle gang. De eerste digitaliseringsgolf is niets vergeleken met de veranderingen die er nog aan zitten te komen”, zegt Duncan Tait. Een ontwikkeling die hij aanstipt is bovendien dat de tijd van algemene oplossingen voorbij is. Meer dan ooit hebben klanten specifieke oplossingen nodig, speciaal ontwikkeld voor het probleem waarmee zij te maken hebben. Co-creatie tussen klanten en Fujitsu is een manier om tot deze oplossingen te komen.

Artificial Intelligence (AI), cloud en Internet of Things (IoT) spelen een steeds grotere rol voor klanten. Dit is ook duidelijk zichtbaar in de transformatie die Fujitsu als dienstverlener ondergaat. Een van de vele voorbeelden waar Fujitsu digitale waarde toevoegt is de samenwerking met DHL, waarbij de inzet van IoT de veiligheid van de medewerkers verhoogt en waarbij het Supply Chain Management wordt verbeterd door inzet van zogeheten ‘wearables’. Door deze ’wearables’ te plaatsen in uniformen van de medewerkers van DHL kan het bedrijf de veiligheid van personeel monitoren en wordt de afgelegde route geanalyseerd om deze waar nodig aan te passen om de efficiëntie te verbeteren. Een ander voorbeeld is het gebruik van RFID-tags in de luchtvaartsector om inzichtelijk te maken welke vliegtuigonderdelen onderhoud nodig hebben of vervangen of afgesteld moeten worden.

Artificial Intelligence

Door de inzet van cloudtechnologie en IoT kunnen ondernemingen steeds vaker werken met grotere hoeveelheden gevoelige data werken, waardoor Security een belangrijker thema wordt binnen de IT-wereld. Mede door IoT wordt het voor het menselijke brein te complex om nog alle gevaren te herkennen en in kaart te brengen. Dr. Reger gaf tijdens zijn presentatie een inkijkje in de wereld van AI en hoe Fujitsu deze technologie inzet om data en systemen te beveiligen tegen cyberaanvallen.

“In plaats van te wachten op een aanval, zetten we AI in om potentiële risico's te identificeren voordat ze daadwerkelijke schade kunnen aanrichten”, zegt Dr. Reger (video). Aangezien aanvallen op elk moment kunnen plaatsvinden, is het belangrijk om de data zowel binnen als buiten een organisatie 24/7 te monitoren. “Geen Security-expert die dit zelf nog kan bewerkstelligen. Daarom maken we bij Fujitsu gebruik van AI. Het enige wat we moeten doen is het AI-systeem te vragen om binnenkomende en uitgaande data te onderzoeken op vier elementen: bron, bestemming, poortnummer en locatie. De uitkomst is dat ons systeem cyberaanvallen herkent, nog voordat deze plaatsvinden. Door de digitale transformatie en de nieuwe innovaties te omarmen creëren we veiligere wereld.”

Animal Intelligence

Peter van Uhm, voormalig Commandant der Nederlandse Strijdkrachten, weet als geen ander hoe het is om als leider op te staan en de juiste keuzes te maken in veranderende omstandigheden. “Niets doen is geen optie”, gaf hij aan tijdens zijn presentatie. “Er zijn twee zaken van belang wanneer je drastische keuzes moet maken: het kennen van jezelf als persoon binnen een organisatie en het kennen van de omgeving waarin je opereert. Je moet reageren op de veranderingen die spelen binnen je werkveld en dicht bij jezelf blijven. Alleen dan maak je de juiste keuzes voor jezelf, je werknemers en de organisatie.” Met behulp van AI kunnen organisaties de juiste keuzes maken, stelt Van Uhm. Alleen vertaalt hij het acroniem naar ‘Animal Intelligence’, waarmee hij refereert aan de hulphond die hij opleidt om in de toekomst hulpbehoevende mensen bij te staan. Fujitsu sponsort Stichting Hulphond omdat zij geloven in de co-creatie tussen mens en dier. Door het trainen en inzetten van deze honden kunnen mensen die door trauma’s of ziektes niet alleen thuis kunnen wonen weer op zichzelf wonen. “Deze hond is een leider voor mensen, ziet gevaren ver van tevoren aankomen en speelt daarop in. Dit is precies wat een leider ook moet doen. Gebruik de innovaties die ontstaan door de digitale transformatie en zet deze hulpmiddelen in om de kansen te benutten die door deze nieuwe stroom ontstaan.”

Overzicht van innovaties in The Bridge

‘The Bridge’ is het nieuwe Experince Center van Fujitsu Nederland waar klanten en partners kennis kunnen maken met nieuwe technologische mogelijkheden. Ook wordt ‘The Bridge’ gebruikt om klanten te inspireren op het vlak van digitale transformatie vraagstukken. Op dit moment is er onder meer het volgende te zien: connceted fishbowl, connected worker, connected van, SPATIOWL, en de laatste innovatie Fujitsu Liquid Immersion Cooling.

Snel reageren op informatie

Een van de voorbeelden is de ‘Connected Fishbowl’. Sensoren meten hier onder meer de temperatuur van het water in een aquarium. Temperatuurwijzigingenen bewegingen in het water worden real-time bijgewerkt middels een softwarekoppeling naar een dashboard. Door de inzet van tal van sensoren in een dergelijk systeem zijn metingen te verrichten van luchtkwaliteit, geluid, vochtigheid en veel meer. Door middel van meldingen via e-mail en sms kunnen organisaties veel sneller reageren op informatie die voor hen relevant is.
Het voorbeeld is interessant voor waterbedrijven, maar de technologie is toepasbaar in verschillende vormen in bijvoorbeeld een kantoorgebouw of vliegveld. De stap is ook snel gezet naar de landbouw (Smart Agriculture). Fujitsu zet al sensortechnologie in voor het kweken van onder meer sinaasappels en rijst. En de ‘Connected Cow’ is een Use Case die laat zien dat zelfs veehouders veel baat hebben bij connected technologie. Door het gedrag van koeien te monitoren is het mogelijk om handelingen als kunstmatige inseminatie efficiënter uit te voeren en signalen die duiden op bepaalde ziekten tijdig te signaleren.

Connected Worker & Connected Van

De toepassingen van deze technologie dragen ook bij aan de veiligheid van medewerkers en de efficiëntie van organisaties. Een tweetal Use Cases zijn de ‘Connected Worker’ en de ‘Connected Van’. In het eerste scenario kunnen medewerkers apparatuur in complexe situaties inspecteren en onderhouden op een veilige manier, doordat deze ter plaatse toegang heeft tot alle benodigde informatie. Ook hebben zij hun handen vrij door het gebruik van een Head Mounted Display (HMD) met camera, display, stembesturing en een klein toetsenbord voor gegevensinvoer. Door deze apparatuur is het ook mogelijk om medewerkers ‘remote’ te laten ondersteunen door experts op een andere locatie.

Het tweede scenario (de Connected Van) combineert verschillende technologieën. Het uitrusten van een voertuig met onder meer GPS, een dashcam, een multi-SIM router, Radio Frequency Identification (RFID)-apparatuur, een server en tal van sensoren maakt medewerkers in de buitendienst stukken efficiënter. De (RFID)-functionaliteiten maken het bijvoorbeeld mogelijk om een veel beter beeld te krijgen van de locatie van waardevolle gereedschappen en onderdelen. De Connected Van is uiteraard te gebruiken door de Connected Worker als communicatie-hub naar de buitenwereld. Dit alles kan bijdragen aan een verbeterde ‘First Time Fix’, waarin problemen snel verholpen worden en zo ook aan een verbeterde klantervaring. De werkgever krijgt zo een efficiëntere organisatie, doordat medewerkers meer activiteiten kunnen uitvoeren met dezelfde hoeveelheid middelen.

SPATIOWL

Op een ander niveau kan Fujitsu beslissingen ondersteunen door real-time gegevens te combineren met een geografische presentatie. Het systeem SPATIOWL is een verkeers- en vervoersmanagementdienst die gegevens verzamelt en analyseert, met de intentie om dagelijkse reizen van burgers te vergemakkelijken. Stedelijke planners kunnen het systeem gebruiken om betere beslissingen te nemen, maar ook andere Use Cases zijn mogelijk. Het beveiligen van evenementen bijvoorbeeld: door bewegingsstromen in beeld te brengen kunnen bedrijven de inzet van beveiligers en andere middelen veel beter bepalen.

Fujitsu Liquid Immersion Cooling

Datacenters zijn belangrijker dan ooit. Door de opkomst van IoT verwerken deze dagelijks een enorme hoeveelheid aan data. De eisen aan rekenkracht, opslagcapaciteit én koeling nemen daardoor toe. Met speciale, door 3M ontwikkelde vloeistof, is een nieuwe manier van koeling ontwikkeld die maar liefst 40 procent zuiniger is dan de huidige koeltechnieken. Servers worden ondergedompeld in de vloeistof, waardoor traditionele koeling met ventilatoren niet meer nodig is. Naast de reductie in energiekosten, neemt deze techniek vijftig procent minder ruimte in beslag, werkt het geruisloos en behoeft het nauwelijks onderhoud.

Video

Tijdens de opening sprak de redactie van Dutch IT-channel en Executive People in een video interview met Rob Overtoom, Head of Product Sales bij Fujitsu Netherlands over 'The Bridge'.

Bekijk de foto's en andere video's van de opening op deze link.

Terug naar video overzicht
Digitale Transformatie