NCD en Instituut voor Internal Auditors gaan samenwerking

21-11-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

NCD en Instituut voor Internal Auditors gaan samenwerking

De NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) en het IIA (Instituut voor Internal Auditors) gaan nauw met elkaar samenwerken. Wederzijdse kennisoverdracht, maar vooral ook het belang van kansenmanagement zijn de drivers voor de samenwerking. Een samenwerkingsovereenkomst is getekend door beide voorzitters, Ron Steenkuijl (NCD) en John Bendermacher (IIA).

Zowel NCD-leden als IIA-leden worden geconfronteerd met steeds hogere eisen aan het controle systeem, met 'risicomanagement' als toverwoord. Zo is in de nieuwe Corporate Governance Code wederom de paragraaf over risicomanagement uitgebreid en daarmee verreweg het grootste zwaartepunt van het functioneren van de Raad van Commissarissen.
Beide organisaties zien het opschroeven van de vereisten en een mogelijke ‘vink cultuur’ die daardoor kan ontstaan, waarbij niet de intentie maar de verantwoording voorop staat.

Uitgaan van preventie
"We gaan veel liever uit van preventie, waarbij in hechte samenwerking tussen de bestuurders en de internal auditors systemen zodanig worden ingericht dat niet gewenste afwijkingen snel worden gesignaleerd en kunnen worden bijgestuurd. Om dat te bereiken is samenwerking en afstemmening tussen beide groepen essentieel. De samenwerking legt daarvoor de basis", stelt Ron Steenkuijl, voorzitter van de NCD.

"De NCD is voor ons als het IIA een belangrijke strategische partner.", stelt John Bendermacher, voorzitter van het IIA. "Wij leren graag van de inzichten die de leden van de NCD hebben en dragen graag bij aan hun persoonlijke ontwikkeling door onze visie op corporate governance, risicomanagement en interne beheersing met ze te delen. Op 27 september 2017 organiseert het IIA daarom samen met de NCD en de NBA (Accountants) het derde IIA commissarissen symposium. Belangrijk gezamenlijk speerpunt voor 2017 is de implementatie van de nieuwe Nederlandse Corporate Governance Code en de rollen die de internal auditors en de NCD-leden daarin zullen spelen".

Wantrouwen is een driver achter risicomanagement
Beide organisaties zijn zich er van bewust dat wantrouwen de grote driver is achter de nadruk op risicomanagement. Wat hen betreft moet vertrouwen voorop staan. Het gaat immers om kansen pakken en het daarbij goed afwegen van risico's. Door de grote focus op risico's treedt niet zelden verlamming op en worden kansen gemist. "We zijn voorstander van het waarborgen en meten van good governance, met een volwassen rol voor internal audit en aandacht voor cultuur en gedrag, omdat daardoor de balans tussen kansenmanagement en risicomanagement wordt hersteld.", aldus beide voorzitters.

De IIA zal ook een belangrijke bijdrage leveren aan de 10e Nationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders op 16 maart aanstaande, die door de NCD wordt georganiseerd.

Terug naar nieuws overzicht