Minister Hillen over digitale frontlinie van de toekomst
13-04-2011
Deel dit artikel:

Minister Hillen over digitale frontlinie van de toekomst


'Onze krijgsmacht krijgt naast het zwaard nadrukkelijker ook toetsenbord en joystick in de hand.' Het zijn beeldende woorden die minister van Defensie Hans Hillen vandaag gebruikte in Amsterdam tijdens het congres van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Hij lichtte daar de Defensiestrategie voor cyber operations toe.

De krijgsmacht moet volgens hem in staat zijn digitale middelen in te zetten die het geïntegreerd optreden te land, ter zee en in de lucht versterkt.

De recent bekendgemaakte bezuinigingen zijn mede bedoeld om de krijgsmacht gereed te maken voor deze toekomst. De rol van cyber zal in militaire operaties alleen maar toenemen. Hillen: 'Wij moeten deze manier van oorlogvoering onderkennen, begrijpen, beheersen en kunnen inzetten.'

Samen optreden
Hij benadrukte de goede samenwerking met andere overheden, organisaties en het bedrijfsleven om Nederland digitaal veilig te stellen. Ook andere sprekers, van Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding Erik Akerboom tot vele experts van verschillende ICT-bedrijven, onderstreepten nut en noodzaak van het gezamenlijke optreden tegen cyberdreigingen.

Beleidsvisie
Investeren in de digitale frontlinie kwam ook naar voren in de beleidsvisie die de minister vrijdag presenteerde. Defensie wil meer kennisuitwisseling en betere bescherming van interne netwerken, systemen en informatie. Voor de periode 2011 tot 2015 gaat het om € 50 miljoen, inclusief personeelskosten. De volledige cybercapaciteit moet in 2016 gereed zijn, waarna hiervoor structureel € 21 miljoen per jaar wordt uitgetrokken.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid