Verhagen spreekt bedrijven aan op misbruik internetfilters
11-04-2011
Deel dit artikel:

Verhagen spreekt bedrijven aan op misbruik internetfilters


Als Nederlandse ICT-bedrijven de indruk hebben dat uitgevoerde internetfilters dreigen te worden misbruikt voor repressieve doeleinden, doen ze er goed aan samenwerking met de afnemers te staken. 
Die boodschap zal minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen binnenkort tijdens een gesprek op het ministerie aan de ICT-bedrijven overbrengen.

Verantwoordelijkheid bedrijven

“Bedrijven hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om er zelf voor te zorgen dat hun technologie niet in verkeerde handen valt,” aldus minister Verhagen. “Bij activiteiten in het buitenland horen ze activiteiten voor internetvrijheid en vrijheid van meningsuiting te ondersteunen.”

Internationale gedragscode

Internetfilters kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet, bijvoorbeeld ook om verspreiding van kinderporno tegen te gaan. Er is dan ook geen handelsverbod. Nederland heeft bij de Europese Unie voor gepleit uitvoer van bepaalde filtertechnologie wel aan banden te leggen wanneer misbruik dreigt. Daarnaast spreekt Nederland met andere landen en ICT-bedrijven over een internationale gedragscode op dit gebied.

Vrijheid van meningsuiting op internet

Minister Verhagen hecht aan samenwerking met bedrijven om gestalte te geven aan de gedeelde verantwoordelijkheid voor de bescherming van mensenrechten in het buitenland. “Vrijheid van meningsuiting op internet is van groot belang, dat hebben de gebeurtenissen in de Arabische wereld nog eens aangetoond,” aldus de bewindsman. “Daarom moeten overheden, internationale organisaties, bedrijven, maatschappelijke groepen samen werken om vrijheid van meningsuiting op internet te garanderen.”
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid