Open Source

Bekijk video's

Binnen een open source software is het mogelijk de broncode tebekijken en aan te passen. Je bent hierdoor niet afhankelijk van één iemand. Bij de meeste software die voor commerciële doeleinden gebruikt wordt is de broncode geheim en wordt het juridisch beschermt door het auteursrecht. De gebruiker kan dan niet zelfstandig veranderingen in de programmatuur aanbrengen. Meer>

1 / 2 / 3 / 4 / 5 > 54
1 / 2 / 3 / 4 / 5 > 54

Kosten voor open source

Open source software is niet geheel gratis. De software zal immers moeten worden geïnstalleerd, geconfigureerd en wellicht worden geïntegreerd in bijvoorbeeld een website, bedrijfssysteem of netwerk. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn vergelijkbaar met de implementatie van een commercieel systeem. Het voordeel van open source wordt met name bepaald door het onafhankelijk zijn van de leverancier voor wat betreft (toekomstige) aanpassingen, uitbreidingen en onderhoud.

Voordelen van open source

Bij het gebruikmaken van een open source zijn er in principe 3 voordelen te benoemen.

Betere kwaliteit
Omdat er meer testpersonen gebruik kunnen maken van het open source is de kwaliteit van de applicaties vaak beter. Bugs, foutjes en problemen worden sneller ontdekt en opgelost.

Hogere innovatie snelheid
Doorbraken in techniek en innovaties vinden vaak plaats op open source projecten. Meerdere developers kunnen gebruikmaken van het systeem, waardoor het innoveren van applicaties sneller verloopt.

Betere prijs/kwaliteit verhouding
Omdat bij het ontwikkelen van bepaalde maatwerk functionaliteiten maar op één doel gelet hoeft te worden krijg je uiteindelijk veel meer product voor een lagere prijs. Met kleinere budgetten worden betere projecten ontwikkeld.

Open source software

De software wordt vaak door verschillende specialisten gebruikt. Dit wordt een 'community' genoemd en bestaat uit ontwikkelaars, testers en kritische gebruikers.

Installeren open source

Bij het installeren van open source software maak je deel uit van zo'n community. Dankzij deze open source software kun je vervolgens gebruikmaken van de ontwikkelingen en aanpassingen.

 

 

 

Nieuwsarchief Tip de redactie