Consumentenbond: Veel organisaties waarschuwen onvoldoende over datalekken

31-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Consumentenbond: Veel organisaties waarschuwen onvoldoende over datalekken

Veel organisaties waarschuwen consumenten onvoldoende over lekken. De waarschuwingen zijn vaak onduidelijk.

Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, waarbij in totaal 69 waarschuwingen zijn onderzocht van webwinkels, IT-bedrijven, scholen en garages. Ruim de helft van de waarschuwingen is volgens de bond te vaag. Een kwart van de berichten vermeldt bijvoorbeeld niet welke informatie is gelekt.

Onvoldoende alarmerend

Ook zijn berichten vaak onvoldoende alarmerend en zetten bedrijven niet uiteen welke maatregelen zij hebben genomen om verder misbruik te voorkomen. In een derde van de e-mails staat daarnaast niet wat gebruikers zelf kunnen doen om de schade te beperken.

Zo wijst de Consumentenbond op een waarschuwing van modemerk Livera, dat de kop ‘Bescherming van persoonsgegevens bij Livera hoogste prioriteit’ droeg. Het bericht beschrijft eerst de bedrijfsstructuur en de 'voortdurende' aandacht van het bedrijf voor gegevensbescherming. Pas in de derde alinea waarschuwt Livera dat haar moederbedrijf is gehackt en persoonsgegevens mogelijk zijn ingezien.

'Kwalijk'

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Criminelen kunnen gelekte gegevens misbruiken. Bijvoorbeeld voor babbeltrucs of phishing. Daarom is het belangrijk om consumenten goed te informeren als hun gegevens op straat liggen. Maar veel organisaties doen dat niet. Ze vergeten cruciale informatie te delen en soms lijken ze meer bezig met de bescherming van hun reputatie dan met de zorg voor hun klanten. Dat is heel kwalijk. Organisaties lijken zich niet te realiseren dat consumenten daardoor onnodig extra risico’s lopen. Dat moet echt anders.’

De resultaten van het onderzoek zijn door de Consumentenbond gedeeld met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Terug naar nieuws overzicht
Security