Europol waarschuwt voor gebruik ChatGPT door cybercriminelen

29-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europol waarschuwt voor gebruik ChatGPT door cybercriminelen

Cybercriminelen maken gebruik van ChatGPT voor het uitvoeren van criminele activiteiten. Tegelijkertijd kan de technologie security-onderzoekers juist ondersteunen in hun dagelijkse werk.

Dit schrijft Europol in een rapport met de titel ‘ChatGPT - the impact of Large Language Models on Law Enforcement’. Het rapport geeft inzicht in de wijze waarop cybercriminelen gebruik kunnen maken van ChatGPT. Ook werpt Europol in het rapport een blik vooruit op de toekomst. Het belangrijkste doel van het rapport is waarschuwen voor mogelijk gebruik van omvangrijke taalmodellen door cybercriminelen. Ook wil Europol hiermee een dialoog opzetten met AI-bedrijven en hen helpen betere beveiligingen in te bouwen, evenals het promoten van de ontwikkeling van veilige en betrouwbare AI-systemen.

Realistische phishingaanvallen

In het rapport waarschuwt Europol onder meer voor de mogelijkheid zeer realistische teksten op te stellen via onder meer ChatGPT. Cybercriminelen kunnen dit inzetten voor het opzetten van phishingaanvallen. Zij kunnen hierbij taalpatronen die taalmodellen als ChatGPT kunnen reproduceren gebruiken om de schrijfstijl van specifieke personen of groepen na te bootsen.

Denk echter ook aan de verspreiding van desinformatie. Met behulp van ChatGPT kunnen kwaadwillenden op grote schaal en in korte tijd authentiek ogende tekst produceren. Dit maakt grote taalmodellen ideaal voor het creëren van propaganda en desinformatie.

Ook kunnen cybercriminelen met behulp van taalmodellen als ChatGPT code in allerlei programmeertalen schrijven. Zij kunnen dit onder meer inzetten voor het schrijven van malware, zonder hiervoor technische kennis nodig te hebben.

Het rapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security