Verlaag kosten met big data analytics

Daan Ruizendaal

28-03-2023
Deel dit artikel:

Verlaag kosten met big data analytics

Bedrijven zijn steeds vaker afhankelijk van data om in te spelen op veranderende behoeften, om klantrelaties te verbeteren en om risico’s (zoals fraude) te verminderen. Door analyse van big data kunnen organisaties trends voorspellen en waardevolle inzichten krijgen die hen kunnen helpen bij het maken van strategische beslissingen. Hiernaast kunnen organisaties hiermee de operationele kosten verlagen en hun inkomsten verhogen. Dit schrijft Daan Ruizendaal (foto), Country Manager Nederland bij Pure Storage, in onderstaande blog.

Gerichte advertentiecampagnes om geld te besparen

Data zijn altijd van onschatbare waarde geweest voor marketing. Zo zijn grootschalige marketingcampagnes vervangen door meer gerichte en gepersonaliseerde marketingstrategieën. Door bij elk contactmoment data over klanten te verzamelen, kan een goed beeld gevormd worden van zowel het gedrag als de intentie van klanten. Deze inzichten dienen vervolgens als basis voor strategische marketingplannen die gericht zijn op een bepaalde doelgroep, met bijvoorbeeld gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van eerdere aankopen of social media activiteiten.

Bij performance marketing worden de kosten van een advertentie gefactureerd wanneer een online bezoeker uit de doelgroep een bepaalde actie uitvoert, zoals klikken op een betaalde advertentie. Big data analytics helpt om belangrijke variabelen te identificeren die vervolgens gebruikt kunnen worden om de kans te verhogen dat een potentiële klant erop klikt. Deze optimalisatie zorgt ervoor dat de advertentie relevant is voor de bezoeker, waardoor de kans op conversie groter is en dus mogelijk leidt tot een hogere omzet. Om kosten te besparen moeten marketeers gebruikmaken van nauwkeurige, actuele data, zodat campagnes en budgetten strategischer ingezet kunnen worden. Uit een onderzoek van Forrester blijkt dat dit erg zinvol is, want 37% van de marketeers zegt budget te verspillen door data te gebruiken van slechte kwaliteit.

Voorkom financiële gevolgen door verstoringen in de toeleveringsketen

In data verzameld door IBM geeft 84% van de Chief Supply Chain Officers aan dat een gebrek aan inzicht in de supply chain hun grootste uitdaging is. Supply chains genereren veel data: historische verkoopdata, gegevens over de prestaties van leveranciers, data over de verkoop aan consumenten en gegevens over kosten. Dankzij digitalisering kunnen bedrijven end-to-end inzicht krijgen in de toeleveringsketen om probleempatronen, knelpunten en andere mogelijkheden om kosten te besparen beter te identificeren. Dit zorgt voor meer efficiëntie, leidt tot minder disruptie en levert uiteindelijk concurrentievoordelen op.

Bij supply chain management moeten vaak snel beslissingen genomen worden die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Dan gaat het soms om miljoenen euro’s. In een gedigitaliseerde toeleveringsketen kunnen deze beslissingen onderbouwd worden met inzichten uit real-time statusrapporten. Dit resulteert in een snellere besluitvorming, minder hiaten in het dienstenaanbod en een betere connectie met klanten en leveranciers.

Voorkom financiële schade met betere fraudedetectie

Fraude kan een bedrijf veel geld kosten, ongeacht de sector. Data en analyses helpen trends te ontdekken die wijzen op verdachte activiteiten, waarmee fraude kan worden verminderd. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van big data bij retailers. Retailers kunnen met big data profielen opstellen en drempelwaarden instellen voor normaal klantgedrag bij de aankoop van een specifiek product. Daarmee kunnen retailers afwijkend gedrag door klanten identificeren, dat mogelijk duidt op retourfraude. Retailers kunnen deze klanten vervolgens op een zwarte lijst zetten of andere maatregelen nemen om retourfraude te voorkomen.

Vermijd downtime en gemiste SLA’s met verbeterde Log Analytics

Log events, audit trail records en zelfs eenvoudige logs kunnen inzicht verschaffen in verschillende systemen. Deze data kan gebruikt worden om het gedrag van gebruikers te begrijpen, de prestaties van applicaties of infrastructuur te verbeteren, risico’s te beperken en naleving van het securitybeleid, audits en regelgeving te waarborgen. Log analytics kan ook helpen bij resourcebeheer, waarbij bedrijven beter inzicht krijgen in hun huidige en toekomstige resourcebehoeften. Te weinig resources kunnen leiden tot slechte prestaties, gemiste SLA's en omzetverlies, terwijl een overschot aan resources kan leiden tot onnodige kosten.

Door het gebruik van resources te monitoren, kunnen bedrijven vaststellen waar extra capaciteit nodig is voor betere prestaties. Ook kunnen onderbenutte middelen geïdentificeerd worden die mogelijk ergens anders ingezet kunnen worden om de productiviteit, efficiëntie en prestaties te verbeteren. DevOps- en IT-teams kunnen sneller reageren op problemen waardoor de tijd die nodig is om productieproblemen op te sporen en op te lossen wordt verkort. Log analytics kan ook al problemen identificeren voordat ze zich daadwerkelijk voordoen. IT-teams kunnen met deze informatie proactief de hoofdoorzaken aanpakken voordat ze downtime of andere prestatieproblemen veroorzaken.

Verbeter de klantenservice

Een slechte klantenservice leidt niet alleen tot omzetverlies, maar ook tot het verlies van trouwe klanten. Uit een onderzoek van Gladly blijkt dat 92% van de consumenten na drie of zelfs minder slechte ervaringen met de klantenservice van een bedrijf, daar niet meer zou kopen. Door gebruik te maken van data uit CRM-systemen kunnen goede klantprofielen problemen aan het licht brengen, zodat services verbeterd en problemen sneller opgelost kunnen worden. Daarnaast kunnen met behulp van data zwakke punten in klantenservicestrategieën geïdentificeerd worden, om vervolgens de interactie met klanten te verbeteren.

Agile analytics helpt ook andere mogelijkheden te identificeren om klanten tevreden te houden. Vaak kost het meer geld om nieuwe klanten te winnen dan bestaande klanten te behouden. Data uit enquêtes, reviews en andere online en offline feedbackmechanismen kunnen bedrijven helpen bij het creëren van post-salesstrategieën die de klantenbinding versterken.

Stimuleer productiviteit en efficiëntie met real-time data

Als data en analyses echter een bottleneck worden, kunnen teams en workflows vastlopen. De beschikbaarheid van real-time data kan een cruciale rol spelen in de productiviteit en operationele efficiëntie van een organisatie. Managers, werknemers en medewerkers van de klantenservice worden geholpen doordat ‘slimmere’ rapporten door alle ruis heen breken, waardoor de informatie die zij nodig hebben, makkelijk te vinden is. Analytics kunnen ook de productiviteit binnen teams verhogen, de recruitment versterken en management- en trainingsmethoden verbeteren die de tevredenheid en prestaties van werknemers bevorderen.

Organisaties die gebruikmaken van big data analytics hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van organisaties die hier geen gebruik van maken. Het biedt veel waardevolle inzichten waarmee kosten verlaagd en omzet verhoogd kan worden.

Door: Daan Ruizendaal (foto), Country Manager Nederland bij Pure Storage

Terug naar nieuws overzicht