Ruim 9.000 meisjes maken op Girls' Day kennis met IT en techniek

27-03-2023 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Ruim 9.000 meisjes maken op Girls' Day kennis met IT en techniek

Op Girls' Day - 30 maart aanstaande - bezoeken ruim 9.000 meisjes meer dan 300 bedrijven in bèta, techniek en IT verspreid over Nederland. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ontmoeten vrouwelijke medewerkers en leren wat bedrijven in deze sectoren hen te bieden hebben.

Het initiatief komt voort uit het feit dat meisjes nog steeds veel minder vaak dan jongens kiezen voor doorleren of werken in bèta, techniek of IT: kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien staat de maatschappij voor grote maatschappelijke opgaven – zoals de energietransitie – en is technologie nog niet altijd inclusief genoeg. Ook voor de samenleving biedt een meer diverse en inclusievere sector kansen.

Girls' Day is een initiatief van VHTO, een expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. VHTO koppelt scholen en bedrijven aan elkaar en verzorgt de kick-offvideo.

Enkele voorbeelden van deelnemende locaties:

  • Bij technologisch verduurzamer Kuijpers in De Meern gaan 40 meisjes (vmbo) van Lingecollege in Tiel aan de slag met acht verschillende activiteiten. De meisjes sluiten bijvoorbeeld een dimmer aan met driver en verlichting, doen een radiatorchallenge, buigen een een pvc-buis en solderen een kaarsenstandaard. Minister Wiersma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt een bezoek aan deze locatie.
  • Bij containerservice Groenenboom in Oosterhout gaan 50 meisjes (vmbo) van twee scholen in de regio op bezoek. De meisjes krijgen een rondleiding, doen een meetopdracht en sluiten de dag af met een quiz. Aan deze locatie brengen de ministers Dijkgraaf (OCW) en Adriaansens (EZK) een bezoek.
  • Telecom- en IT-aanbieder KPN krijgt op verschillende locaties in totaal 295 meisjes én jongens op bezoek. Zij gaan kennismaken met techniek en onder andere leren ethisch hacken, kabels trekken voor een internetverbinding, wifi wachtwoorden aanpassen en een lampje verbinden met het internet.
Terug naar nieuws overzicht