Record aantal deelnemers aan SURF-cyberoefening OZON 2023

27-03-2023 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Record aantal deelnemers aan SURF-cyberoefening OZON 2023

Op 23 en 24 maart 2023 hebben 72 organisaties en ruim 2.000 mensen in onderwijs en onderzoek meegedaan aan de cybercrisisoefening OZON 2023 van onderwijs-ICT dienstverlener SURF, volgens de instantie een nieuw record. Onderwijs en onderzoek is volgens SURF één van de weinige sectoren die sinds 2016 over de volle breedte cybersimulaties doet om vaardig te leren reageren op realistische cybercrises.

De tweejaarlijkse oefening bestond dit keer uit een insider threat-scenario waarbij medewerkers uit de eigen organisatie ook voor een criminele partij werken. Eerdere edities van OZON bevatten scenario’s met ransomware, ethical hackers en een statelijke actor.

Realistisch scenario

“Dit jaar heeft een recordaantal mensen meegespeeld en ook in deze editie zijn we behoorlijk op de proef gesteld met dit realistische scenario”, vertelt Jet de Ranitz, CEO van SURF en voorzitter van de raad van bestuur. “De sector heeft weer kunnen ervaren dat het noodzakelijk is om samen te werken in het geval van een cybercrisis. Daarom blijft dit soort oefeningen van grote waarde.”

Op donderdag 23 maart begon de crisisoefening om 9.30 uur. Van elke deelnemende organisatie waren enkele mensen op de hoogte, de meeste medewerkers wisten van niets. Het centrale scenario is door SURF vormgegeven, en instellingen konden variëren om zo veel mogelijk aan te sluiten bij de eigen oefendoelen. Gedurende de dag nam de druk op de deelnemers steeds verder toe. Op vrijdag 24 maart werden de criminele medewerkers ontmaskerd, werd de crisis afgebouwd en was er ruimte voor reflectie.

Evaluatie

In de komende weken evalueert SURF samen met deelnemers de oefening en verwerkt de opgedane ervaringen, leerpunten en feedback in een rapport. In de coöperatie SURF werken universiteiten, hogescholen, mbo-scholen, umc’s en onderzoeksinstellingen samen aan dICT-dienstverlening voor onderwijs en onderzoek.

Terug naar nieuws overzicht