Bestuur Toshiba stemt in met overname voor ruim 15 miljard dollar

24-03-2023 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Bestuur Toshiba stemt in met overname voor ruim 15 miljard dollar

De raad van bestuur van Toshiba heeft ingestemd met een buy-out van 2 biljoen yen (15,3 miljard dollar) door een consortium onder leiding van Japan Industrial Partners (JIP). Als de overname met succes wordt afgerond, zal Toshiba van de Tokyo Stock Exchange gehaald worden. Het overnamebod van 4.620 yen per aandeel stelt als voorwaarde dat beleggers ten minste twee derde van de uitstaande aandelen aanbieden.

De beslissing van het bestuur is te zien als een mijlpaal in Toshiba's inspanningen om een neerwaartse trend te stoppen. Dit is met ups en downs gepaard gegaan sinds het bedrijf in april 2021 voor het eerst een overnamebodontving van private-equityfirma CVC Capital Partners. Volgens Nikkei Index hoopt het bestuur dat het hebben van één eigenaar de besluitvorming zal verbeteren bij Toshiba, waar de bedrijfsstrategie nu wordt beïnvloed door activistische investeerders.

Overnamebod vanaf juli officieel

Na besprekingen door een speciale commissie bestaande uit externe bestuurders, accepteerde de 12-koppige raad van bestuur het JIP-voorstel en concludeerde dat het bod de bedrijfswaarde van Toshiba zou vergroten. Nikkei had eerder al gemeld dat het bestuur van Toshiba op het punt stond om voor het bod te stemmen. Het overnamebod wordt nu eerst aangemeld bij toezichthoudende instanties. In landen als de VS, het VK en Duitsland. Het bod zelf zal naar verwachting eind juli van start gaan.

Naast het JIP-investeringsfonds zullen 17 Japanse bedrijven - waaronder de financiële dienstverlener Orix, chipmaker Rohm en Chubu Electric Power - en zes binnenlandse financiële instellingen, samen met buitenlandse investeerders, een belang krijgen in de entiteit die voor de overname zal worden opgericht. Dit komt bovenop andere financieringsvormen zoals preferente aandelen en leningen.

Overnamebod stamt uit november 2022

Afgelopen april begon Toshiba met het aanvragen van herstructureringsvoorstellen. JIP, dat voorkeursonderhandelingsrechten verkreeg, deed in november 2022 een overnamebod. Na toezeggingen van financiële instellingen te hebben ontvangen, diende het in februari van dit jaar een definitief voorstel in. Gesprekken over het eerdere overnamebod door CVC liepen stuk.

In november 2021 kondigde Toshiba een plan aan om de hele groep op te splitsen in drie bedrijven als maatregel om de waarde ervan te vergroten. In februari 2022 werd dat plan herzien naar een splitsing in twee richtingen die een maand later werd voorgelegd aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Maar een meerderheid van de aandeelhouders verwierp het plan. Van de beurs vertrekken werd toen de belangrijkste optie voor herstructurering.

Financiële crisis Toshiba

In 2015 raakte Toshiba in een financiële crisis toen er boekhoudkundige onregelmatigheden aan het licht kwamen en zijn dochteronderneming in de Amerikaanse kerncentrale enorme verliezen leed. Het bedrijf haalde in 2017 ongeveer 600 miljard yen aan vers kapitaal op om twee opeenvolgende jaren van een negatief eigen vermogen te vermijden, waardoor het het risico zou lopen van de notering te worden geschrapt. Meerdere activistische investeerders werden aandeelhouders van Toshiba als gevolg van die fondsenwerving.

Terug naar nieuws overzicht