Management van Facebook aangeklaagd wegens faciliteren van seksuele uitbuiting

22-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Management van Facebook aangeklaagd wegens faciliteren van seksuele uitbuiting

Mark Zuckerberg, oprichter en topman van Facebook, is aangeklaagd door aandeelhouders. Zij stellen dat Meta seksuele uitbuiting van kinderen op zijn platforms jarenlang onvoldoende heeft aangepakt.

De rechtszaak is aangespannen in de Amerikaanse staat Delaware. Zowel voormalig als huidige leden van het bestuur en management van Facebook- en Instagram-moederbedrijf Meta zijn aangeklaagd. In de aanklacht stellen de aandeelhouders dat Meta daders van 'wijdverspreide sekshandel, mensenhandel en de seksuele uitbuiting van kinderen' heeft geholpen, ondersteund en gefaciliteerd.

Ook zouden de misstanden op grote schaal hebben plaatsgevonden op de platforms van Meta. Dit terwijl topmensen van Meta volgens de aanklacht op de hoogte waren van de problemen.

'Expliciet verboden op onze platforms'

Meta kan zich niet vinden in de aantijgingen; een woordvoerder meldt in een reactie dat het bedrijf veel maatregelen neemt tegen sekshandel, mensenhandel en de seksuele uitbuiting van kinderen. Ook wijst Meta erop dat dergelijke praktijken expliciet zijn verboden op zijn platforms.

Eerder bleek uit eigen onderzoeken van Meta dat Instagram een negatieve impact kan hebben op de geestelijke gezondheid van met name tieners. Deze informatie hield het bedrijf langere tijd stil, zonder zijn platforms aan te passen.

Terug naar nieuws overzicht