Gerucht: Leveranciers van ASML overwegen bouw van fabrieken buiten China

13-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gerucht: Leveranciers van ASML overwegen bouw van fabrieken buiten China

Leveranciers van ASML overwegen nieuwe fabrieken in Azië buiten China te bouwen. Aanleiding hiervoor zijn de spanningen tussen Westerse landen en China.

Dit meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen en documenten van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Dit Nederlandse overheidsorgaan ondersteunt en zo de Noord-Brabantse economie toekomstbestendig wil maken. BOM organiseert een reis naar Vietnam, Maleisië en Singapore. In totaal gaan twaalf bedrijven mee. "Het merendeel van deze bedrijven gaat mee omdat ze erover denken om productielocaties in Vietnam of Maleisië op te zetten of uit te breiden", stellen BOM en techsamenwerkingsverband Brainport Eindhoven in een document dat Reuters inzag. Bijna alle bedrijven die deelnemen aan de missie zijn toeleveranciers van ASML.

Oplopende spanningen

Bronnen binnen BOM melden dat de partijen geïnteresseerd zijn in investeringen in andere Aziatische landen dan China met het oog op de spanningen tussen Westerse landen en China. Zo mag ASML door nieuwe exportbeperkingen meer machines niet leveren aan China dan voorheen; ook de export van sommige DUV-chipmachines naar China is aan banden gelegd.

DUV-machines zijn chipmachines van de vorige generatie. ASML mag zijn modernste chipmachines, de EUV-machines, al langer niet aan China leveren. Bloomberg meldt dat door aangescherpte exportsancties nu ook drie soorten DUV-machines onder het verbod vallen.

De exportsancties komen uit Amerikaanse koker en zijn bedoeld om de toegang van China tot moderne chips in te perken. Zo mogen partijen deze chips niet naar China exporteren en kan China de machines die nodig zijn voor de productie hiervan niet aanschaffen. ASML is een grote speler op dit vlak.

Terug naar nieuws overzicht