Schiphol en Pangiam innoveren met AI in security proces

13-03-2023 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Schiphol en Pangiam innoveren met AI in security proces

Royal Schiphol Group start een samenwerking met security technologiebedrijf Pangiam om een nieuwe manier voor veilige en snelle controle van handbagage te ontwikkelen. De nieuwe technologie, aangedreven door kunstmatige intelligentie, kan op termijn eraan bijdragen dat reizigers sneller door de veiligheidscontrole kunnen, zonder concessies te doen aan de veiligheid.

Het doel van de samenwerking is om te verkennen hoe de nieuwe technologie van Pangiam de controle van handbagage op Schiphol en andere luchthavens kan verbeteren en versnellen. De technologie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en algoritmes, om beelden van handbagage te analyseren en verboden items en andere veiligheidsrisico’s te identificeren. In de toekomst kan de technologie medewerkers ondersteunen en het proces voor reizigers versnellen.

"We hebben de afgelopen periode vol ingezet op het werven van beveiligingscollega's en het verhogen van de productiviteit van onze beveiligingsapparatuur, dit uiteraard zonder concessies te doen aan de kwaliteit van onze beveiliging. Deze samenwerking kan in de toekomst bijdragen aan meer comfort voor reizigers, door een veilige en snellere controle van handbagage. Veiligheid blijft daarbij altijd vooropstaan", aldus Philip van Noort, Directeur Security bij Amsterdam Airport Schiphol.

"Royal Schiphol Group heeft een wereldwijde reputatie op het gebied van innovatie en excellentie in technologie. Deze samenwerking stelt ons in staat om de voordelen van kunstmatige intelligentie naar het controlepunt te brengen en het proces te verbeteren", aldus Alexis Long, Head of Project DARTMOUTH bij Pangiam.

Schiphol ondersteunt als eerste grote Europese luchthaven het Project DARTMOUTH, een samenwerking tussen Pangiam en Google. Schiphol test de nieuwe technologie in de praktijk en op kleine schaal, zodat het systeem verder kan ontwikkelen. De technologie kan worden toegepast op bestaande hardware en apparatuur, zoals de CT-scans op Schiphol. Ook kan het worden gebruikt in combinatie met andere software. Wanneer de technologie aan alle vereisten en Europese regelgeving voldoet en de testperiode succesvol is, wordt het op schaal geïmplementeerd."

De samenwerking tussen Pangiam en Schiphol maakt deel uit van een breder programma om innovatie en ontwikkeling van veelbelovende interne en partner-technologieoplossingen te versnellen.

Terug naar nieuws overzicht
Security