Start-upbank Silicon Valley Bank is failliet

13-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Start-upbank Silicon Valley Bank is failliet

Silicon Valley Bank (SVB) is failliet verklaard. De Amerikaanse bank was een grote speler in het leveren van financiering voor techstart-ups. De Amerikaanse overheid garandeert dat alle klanten van de omgevallen bank hun geld terugkrijgen.

SVB sloot leningen af toen de rentepercentages nog laag waren. Nu deze de afgelopen maanden zijn gestegen, is het bedrijf in problemen gekomen met het herfinancieren van deze leningen. Het gaf eerder nog nieuwe aandelen uit in een poging meer geld op te halen. Dit leidde echter juist tot onrust; klanten besloten hun geld bij de bank weg te halen.

Bank run ontstaan

In totaal probeerden klanten 42 miljard dollar aan tegoeden weg te halen bij SVB. De Amerikaanse overheid greep hierop in. De Amerikaanse overheidsdienst Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is aangesteld als bewindvoerder. De FDIC is gericht op het bewaken van de stabiliteit in de Amerikaanse economie en vergelijkbaar met het Europese depositostelsel. De dienst garandeert tegoeden tot 250.000 dollar per klant.

De Britse autoriteiten melden op hun beurt dat het doek valt voor de Britse tak van SVB; de divisie wordt overgenomen door HSBC Holdings.

Impact onduidelijk

Het is onduidelijk hoe groot de impact is van het faillissement van SVB. De bank was een belangrijke geldschieter van start-ups in het Amerikaanse Silicon Valley. Ook hebben veel venture capital-fondsen geld bij SVB staan. Dat geldt ook voor diverse banken, die hun obligaties door de gestegen rentes minder waard zien worden. Doordat banken vaak nauw met elkaar zijn verbonden, verloren ook andere banken waarde op de aandelenbeurs.

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich overigens geen zorgen over de positie van Nederlandse banken. De centrale bank stelt dat Nederlandse banken weerbaar genoeg zijn en over voldoende kapitaal beschikken. Het wijst hierbij op stresstests die eerder zijn uitgevoerd.


Terug naar nieuws overzicht