Chinese AI-bedrijven krijgen via tussenpersonen toegang tot Amerikaanse chips

11-03-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Chinese AI-bedrijven krijgen via tussenpersonen toegang tot Amerikaanse chips

Chinese bedrijven gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) weten ondanks sancties de hand te leggen op hoogwaarde chips van Amerikaanse makelij. Zij maken hierbij gebruik van tussenpersonen.

Dit meldt de Financial Times op basis van bronnen. De Amerikaanse regering stelde vorig jaar exportsancties in tegen Chinese AI-bedrijven op het gebied van geavanceerde chipmachines en chips. Dit zou de partijen echter niet weerhouden van het in handen krijgen van deze chips. Zij maken hierbij gebruik van tussenpersonen.

Toegang huren of via de cloud afnemen

De manier waarop deze handel plaatsvindt varieert. In sommige gevallen gaat het om derde partijen waarvan de bedrijven chips huren. In andere gevallen kiezen zij voor het gebruik van cloudproviders, waarmee zij via de cloud toegang krijgen tot Amerikaanse chips. Ook zouden Chinese bedrijven via tussenpersonen nog steeds geavanceerde chips aanschaffen.

Als voorbeeld noemt FT iFlytek, dat is gespecialiseerd in spraakherkenning. Dit bedrijf valt onder de Amerikaanse sancties, maar kan toch toegang huren tot geavanceerde A100-chips van Nvidia. Met behulp van deze chips ontwikkeld het bedrijf AI-toepassingen en -diensten.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Handel meldt dat het Amerikaanse Bureau of Industry and Security schendingen van de exportregels onderzoekt. Het wil niet reageren op specifieke situaties op dit vlak en daarmee de berichtgeving van FT.

Terug naar nieuws overzicht